Следвеликденско меню

45
Следвеликденско меню

Ако след празника са ви останали яйца и козунак

Вкъщи винаги след празници имаме големи количества храна, която някак си трябва да изразходваме. Обикновено след Великден това са яйца и козунаци. Ако и у вас е така, ето няколко полезни рецепти за старите продукти.

Банички с варени яйца
Продукти:
500 гр бутертесто, 4 твърдо сварени яйца, сол, смлян черен пипер, 1 сурово яйце за намазване
Начин на приготвяне: Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност. Изрязват се четен брой кръгчета. В средата на половината от тях се слага по 1 с. л. от ситно нарязаните варени яйца. Подправят се на вкус със сол и черен пипер. Покриват се с останалите кръгчета и ръбовете се притискат леко. Баничките се нареждат в тава. Отгоре се намазват с разбито яйце. Фурната се загрява на 200 С. Пекат се 20 минути.

Пастет от варени яйца
Продукти:
2 глави кромид лук, 4 твърдо сварени яйца, 50 гр смлени орехови ядки, 2 с. л. олио, 2 с. л. гореща вода, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Лукът се обелва и нарязва на ситно. Изпържва се до златисто в сгорещена мазнина. Прехвърля се в блендер. Прибавят се нарязаните яйца, ореховите ядки и 1 с. л. гореща вода. Всичко се смила до еднородно пюре. Подправя се със сол и черен пипер, след което се охлажда в хладилник поне 1 час.



Козуначен крем
Продукти:
400 гр стар козунак, 400 гр плодово кисело мляко, 8 с.л. сладко, орехи
Начин на приготвяне: Козунакът се натрошава на малки парчета, след което към него се добяват останалите продукти и се разбърква добре. Кремът се сервира охладен и украсен с настъргани орехи

Паниран сладолед с козунак
Продукти:
стар козунак, 2 ч.л. суха мая, 5 с.л. брашно, сладолед, мазнина
Начин на приготвяне: Козунакът се нарязва на тънки филии, на всяка се слага по една топка сладолед и с друга филия се захлупва като сандвич. След това се омачква като топка и се слага във фризер да замръзне много хубаво. Маята, брашното и 100 мл хладка вода се разбъркват и трябва да се получи гъста каша. Като стане готова, топката се потапя в сместа и се пържи в силно нагорещено олио.

Още следпразнични рецепти можете да видите тук. А пък надникнете тук, ако се чудите какво да правите със стария хляб.



Добави коментар