Следпразнично меню

76
Следпразнично меню

Няколко идеи за останалите яйца и козунаци

Трапезата по Великден е повече от богата - яйца, зелена салата, козунаци, агнешко и още много други празнични деликатеси. И ако, с риск да се озовем в болница, сме се справили с повечето ястия, то яйца и козунаци винаги остават. Ето няколко идеи как да ги приготвим за масата и след празниците.

Пълнени яйца
Продукти:
8 твърдо сварени яйца, 50 гр масло, 50 гр ситно настърган кашкавал, 1 ч.л. горчица, сол, червен пипер, черен пипер
Начин на приготвяне: Яйцата се режат на 2 части по дължина, изваждат се жълтъците и се омесват с маслото, кашкавала, горчицата и черния пипер. Белтъците се пълнят със сместа. Поръсват се с червения пипер.

Варени картофи с яйца
Продукти:
800 гр картофи, 2 твърдо сварени яйца, 100 гр сирене, 60 гр масло, сол, червен пипер
Начин на приготвяне: Обелваме, нарязваме на кубчета и сваряваме картофите. Изцеждаме водата, намачкваме и добавяме нарязаните на ситно яйца и сирене. Поставяме в чинийки, заливаме с горещо масло и поръсваме с червен пипер.

Магданозена салата
Продукти:
1 връзка магданоз, 1/2 връзка зелен лук, 1 лимон, 2-3 с. л. олио, 3 твърдо сварени яйца
Начин на приготвяне: Лукът и магданозът се измиват. Нарязват се на много дребно. Посоляват се и се оставят да престоят 15 минути. Лимонът се обелва, почиства се от семките и се нарязва на кубчета. Яйцата се нарязват на филийки или резени. Магданозът и лукът се поливат с олио и се разбъркват. Отгоре се добавят лимонът и яйцата.

Крем карамел с козунак
Продукти:
1 козунак, 1 л прясно мляко, 12 с.л. захар, 7 яйца, една ванилия, шепа стафиди
Начин на приготвяне: Нарязваме козунака на филий с дебелина един пръст и ги нареждаме в тава. След това правим смес от млякото, захарта, яйцата, ванилията и стафидите и заливаме козунака. Пече се в умерена фурна, като тавата, в която е козунакът, се поставя в по-голяма тава с около 2 пръста вода.

Торта с козунак
Продукти:
1 козунак, 1 л прясно мляко, 60 г нишесте, 200 г захар, 150 мл компот, смлени орехи, настърган шоколад
Начин на приготвяне: Приготвя се крем от млякото, захарта и нишестето. Във форма с подвижно дъно се слага хартия за печене, намаслява се и се сипват 2-3 лъжици от крема. Нареждат се филиите от козунака, сиропират се леко с компот и отгоре се намазва с крем. После се нареждат останалите филии, също се сиропират леко и се намазват с крем. Оставя се на студено да стегне. След това се изважда от формата и се слага в плитка чиния. Ако е останал крем, се намазва отстрани. Готовата торта се поръсва със смлени орехи и се настъргва шоколад.

Пържени филии от козунак
Продукти:
1 козунак, 3 яйца, 6 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне: Разбивате прясното мляко и яйцата, потапяте козуначените филийки в сместа и изпържвате в сгорещено олио.



Добави коментар