Слънчева испанска кухня

41
Слънчева испанска кухня

Вкусни гаспачо, паеля и тортиля

Хиляди рецепти, вкусове и аромати - това е характерно за испанската кухня. Като част от средиземноморската, основна роля в нея играят зехтинът и маслините. Някои от традиционните ястия са тортилите, гаспачото и паелята. Испанците употребяват в рецептите си много зрял и зелен фасул, правят и много супи в различни варианти. Вижте няколко вкусни предложения от слънчева Испания.

Андалузка салата
Продукти:
250 гр домати, 200 гр краставици, 1 връзка репички, 100 гр кромид лук, 50 гр зелени чушки, 1 яйце, 1/2 връзка магданоз, 2/3 връзка копър, 30 мл зехтин, 2 гр черен пипер млян
Начин на приготвяне: Нарежете на дребно доматите, чушките, репичките и лука. Поръсете ги с черния пипер, солта, зехтина и ситно нарязаните магданоз и копър. Накрая прибавете нарязано варено яйце.

Гаспачо
Продукти:
6 домата, 1 глава червен лук, 1 краставица, 1 червена чушка, 2 стръка целина, магданоз, 1 скилидка чесън, 1/4 ч.ч. зехтин, 1/4 ч.ч. винен оцет
Начин на приготвяне: Всички продукти се разбиват до получаване на предпочитана гъстота. Сместа се изсипва в керамична или стъклена купа. Покрива се и се оставя в хладилника поне за 1 час, а най-добре за цяла нощ. Когато се поднася, супата се украсява със стръкчета магданоз.



Фабада
Продукти:
300 гр боб, 200 гр кървавица, 200 гр варено-пушен колбас, 3 ч.ч. вода, 2 ч.ч. бульон, 1 глава лук, 1 червена чушка, сол
Начин на приготвяне: Бобът се накисва за поне 8 часа в студена вода. След това водата се излива, бобът се измива, залива се с бульон и вода и се вари до омекване. Нарязват се лукът, чушката и колбасът и се пържат в зехтин: първо лукът, после чушката и накрая колбасът. За 2 минути всичко се задушава и се изсипва в тенджерата с варения боб. Ястието се вари още 30 минути на слаб огън.

Картофена тортиля
Продукти:
3 картофа, 1 глава лук, 4 яйца, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Картофите се обелват и нарязват на ситни кубчета и заедно с нарязания лук се запържват да златисто. След като са запържени, се слагат разбитите яйца. Оставят се в тигана на слаб огън. Когато е запечено от долната страна, с помощта на чиния, се обръща от другия край, като се внимава да не се разтроши тортилята.



Паеля с пиле и морски дарове
Продукти:
1 пиле, 1 червена чушка, 400 гр различни морски дарове, 1 глава лук, 4 скилидки чесън, 200 гр ориз, 100 гр грах, 400 мл пилешки бульон, 150 гр сух салам, 1/4 ч.л. шафран, магданоз, сол, черен пипер, олио, 1 лимон
Начин на приготвяне: Нарязвате пилето на дребни парчета, лукът на дребно, чушката на малки квадратчета. Накълцвате чесъна. Измивате ориза добре. Нарязвате салама на кръгчета. Загрявате 20 мл растително масло и пържите пилето на средно силен огън 3 минути, докато се позачерви. Изваждате парченцата пиле и оставяте да се изцедят. В същата мазнина запържвате чушката и магданоза за 1 минута. В друг съд загрявате 20 мл растително олио и запържвате лука и чесъна на средно силен огън за 2 минути, като бъркате. Добавяте ориза, шафрана и пилешкия бульон. След като кипне, добавяте парченцата пиле, намалявате силата на огъня, покривате тенджерата с капак и оставяте да къкри около 10 минути. След това добавяте граха, морските дарове, салама, сместа от чушка и магданоз и малко сол, разбърквате и оставяте ястието да къкри 10 минути. Преди да сервирате, гарнирате с лимонови резенчета.

Още рецепти от испанската кухня вижте тук.



Добави коментар