Сладоледът

75
Сладоледът

Полезните факти

За произхода на сладоледа има много и противоречиви теории. Китай, Гърция, Рим, Персия, ренесансовите италиански градове, Англия... Всички тези места са свързани по някакъв начин с едно от любимите изкушения на човечеството. Ето и някои по-малко известни факти за ледената сладост:

Сладоледът е богат на витамини и минерални вещества. В него се съдържат полезните за очите и кожата витамини А, В, Е, както и фосфор, магнезий, калий и желязо.

Съставът на сладоледа влияе положително на увеличението в организма на хормона на щастието серотонин. Той подобрява паметта, повишава настроението и помага на човек да се справи със стреса. Млякото и сметаната съдържат триптофан - ефективен природен транквилант, който успокоява нервната система, повдига настроението, помага при безсъние. Според бащата на медицината - Хипократ, сладоледеното лакомство „лекува вялост”.

Сладоледът може да бъде дори и диетичен продукт. Това се дължи на факта, че мазнините и въглехидратите, съдържащи се в него, лесно се усвояват от организма. В допълнение, за да повишат качествата на сладоледа, производителите все по-често добавят в него растителни, а не животински мазнини.Добави коментар