Сладолед от тиква

487
Сладолед от тиква

Снежно и полезно изкушение!

Каква ще бъде есента, ако я няма тиквата? Много различна и сякаш по-сива и мрачна. Оранжевият цвят на тиквата дарява със свежест и позитивно мислене. Освен това е ценна за човешкия организъм.

Тиквите са отличен източник на витамин А, който подобрява зрението, на фитостероли, които намаляват лошия холестерол, както и на бета-каротин, който помага за за защита срещу свободните радикали.

Първенци по витамин А

Направете тиквата неразделна част от есенното си хранително меню. Така ще дарите със здраве цялото семейство. Знаем, че студеното време е период, в който много от нас избягват студените храни. Да, но от dete.bg искаме да поразчупим тази практика. Затова ви предлагаме поредна възможност да направите домашен сладолед. Нека този път бъде от тиква!



Необходими съставки:

около 150 грама тиква (така че да получите 100 грама пюре);
течен мед – 1 супена лъжица;
сметака – 100 грама;
кондензирано мляко – 100 мл;
половин чаша орехи;
канела, кардамон, джинджифил на вкус

Къде се крият витамините?

Начин на приготвяне:

Изпечете тиквата. Намачкайте месото й или използвайте блендер. Трябва да се получи пюре. Добавете след това подправките, меда, сметаната и млякото. Разбъркайте добре. Сложете сместа в подходяща форма и приберете в хладилника за 10-15 минути. Своеовременно запечете орехи на тиган и ги начупете. В силиконови форми сложете орехчета. Извадете сладоледа и го разбийте. След това налейте в силиконовите форми. Отново замразете.

Приятен апетит!



Добави коментар