Сладкиши с малини

82
Сладкиши с малини

Вкусни и полезни

Много богати на витамин С, калий, магнезий, фибри и антиокдиданти, малините са едни от най-вкусните плодове на сезона. Внимавайте обаче с присъствието им в детското меню - препоръчително е да ги предложите на детето, след като навърши годинка заради риска от алергии. Ето няколко свежи идеи как да приготвим малките плодове.

Шоколадов крем с малини
Продукти:
2 жълтъка, 30 гр брашно, 300 мл прясно мляко, 60 гр захар, 150 гр шоколад, ванилия, 6 малини
Начин на приготвяне: Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. Брашното се разбива с малко мляко и се прибавя към жълтъците. Млякото се поставя да заври и към него се прибавят настърганият шоколад, а след това на тънка струя - разбитите жълтъци. Сместа ври на тих огън, като постоянно се бърка за да не загори, след което се ароматизира с ванилия. Изсипва се във формичките и се охлажда. Кремът се поднася обърнат в чиния, гарниран с пресни малини и стрък мента.

Малинов шейк
Продукти:
200 мл прясно мляко, 3/4 ч.ч. малини, 2 с.л. сладолед
Начин на приготвяне: Всички продукти се разбиват в шейкър за 1 минута.

Мини пай с горски плодове
Продукти:
300 гр малини, 200 гр боровинки, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. прясно мляко, масло, заквасена сметана
Начин на приготвяне: Пригответе малки формички за печене, като ги намазните или ги покриете с хартия за печене. Загрейте фурната на най-високи градуси. Разбийте захарта, брашното и млякото добре и разпределете сместта във формичките. Сложете по една чаена лъжичка разбита заквасена сметана във всяка и сложете да се пече за около 20 минути. Извадете формите от фурната и във всяка разпределете малини и по средата малко боровинки. Поръсете мини пайовете с малко захар и сложете за още 10-тина минути във фурната.

Кекс с малини
Продукти:
125 гр меко краве масло, 180 гр захар, 2 яйца, 225 гр брашно, бакпулвер, 125 мл прясно мляко, 100 гр малини
Начин на приготвяне: Маслото се разбива със захарта около 5 минути. Прибавят се едно по едно яйцата, като след всяко сместа се разбива около 1 минута. На два етапа се прибавят брашното и прясното мляко, редувайки, така че да се завърши с брашното. Разбърква се до еднородна смес. Прибавя се 1/3 от малините и се разбъркват внимателно. В предварително намаслена и набрашнена форма с дължина 20 см се изсипва 2/3 от тестото. Отгоре се нареждат останалите малини и се покрива с останалото тесто. Пече се в предварително загрята фурна на 180 С за 1 час. При необходимост на 35-тата минута от печенето кексът се покрива с алуминиево фолио. След изпичането кексът се оставя да се охлади напълно върху метална решетка.

Парфе с малини
Продукти:
400 гр малини, 4 яйца, 8 с.л. захар, 200 мл прясно мляко, 200 мл сметана, сок от 1/2 лимон, листенца мента
Начин на приготвяне: Жълтъците се разбиват с 4 с.л. захар, прибавя се прясното мляко и се слага на водна баня да се сгъсти. Сваля се от огъня да изстине и се прибавят разбитите на сняг 4 белтъка с 4 с.л. захар, лимоновият сок и сметаната. Изсипва се в облята с вода форма и се охлажда за 1 нощ в хладилник. На другия ден формата се потапя за секунди в гореща вода и се обръща в поднос. Украсява се с малини и листенца от мента.



Добави коментар