Сирене на масата

194
Сирене на масата

Вкусни и бързи предястия

Млечните продукти са особено важна част от всяко здравословно меню. Затова е важно да присъстват на трапезата ни всекидневно. А млечният продукт, който можем да включим в най-голямо многообразие от ястия, е сиренето. Защото, всъщност, сирената са хиляди видове и всяко от тях е със свои уникални характеристики, получени в зависимост от вида мляко, технологията и мястото на производство.

В сиренето се съдържат мастноразтворимите витамини А, D и Е и водноразтворимите B1 и В12. Най-ценни са незаменимите аминокиселини, като левцин, изолевцин, лизин, метионин, цистин, фенилаланин, тирозин, тиреонин, триптофан и валин. При производството около 70% от калциево-фосфатните соли в млякото се задържат в сиренето.

Вижте пет вкусни и най-важното - бързи, предястия със сирене.

Пълнени краставици със сирене
Продукти:
2 краставици, 200 гр обезсолено краве сирене, 100 гр масло, 4 стръка лук, 2 с.л. смлени орехи, черен пипер, сол, 2 стръка магданоз, 2 стръка копър, 4 с.л. зехтин, 2 с.л. галета
Начин на приготвяне: Разрежете всяка краставица на 3 цилиндъра. Издълбайте всеки, като оставите тънко дъно, за да не изтече плънката. Разбийте маслото със сиренето, добавете накълцан на ситно лук, орехите, накълцаните магданоз и копър и останалите подправки на вкус. Долейте зехтин и объркайте. Напълнете с плънката краставиците, оставете да се охладят за кратко в хладилник и поднесете.



Пикантно сирене с боровинки
Продукти:
2 пакетчета крема сирене, 100 гр кашкавал, 30 гр зелени маслини, 1 с.л. сос Уорчестър, 1 скилидка чесън, 20 гр червени боровинки, 3 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне: Поставете крема сиренето, настъргания кашкавал, ситно нарязаните маслини и чесън, соса, и боровинките в купа. Разбъркайте добре до хомогенна смес. Охладете за 5 минути. Разделете на две части и оформете топки. Разстелете ги. Потопете от всички страни в пипера. Подредете на поднос и сервирайте с нарязани франзели или на шишчета с доматки и чушки.

Пълнени кренвирши със сирена
Продукти:
400 гр кренвирши, 100 гр бяло сирене, 100 гр кашкавал, 100 гр синьо сирене, 1 яйце, 50 гр орехи, зелена салата, балсамов оцет, сол
Начин на приготвяне: За приготвяне на плънката е необходимо бялото сирене да се намачка с яйцето. Синьото сирене може да се надроби, а кашкавалът да се настърже на ситно. Кренвиршите се нацепват надлъжно и се напълват всеки с различно сирене. Поръсват се с орехи и се изпичат до получаване на златиста коричка. Сервира се с прясна салата, овкусена с балсамов оцет и сол.



Сирене с праз на фурна
Продукти:
300 гр сирене, 3 стръка праз, 3 домата, 1 к.ч. олио, 30 гр масло, 5 яйца, 1 с.л. червен пипер, сол
Начин на приготвяне: Празът се нарязва на тънки кръгчета, поставя се, заедно с олиото, в тавичка и се задушава във фурната до омекване. Ястието се изважда от фурната и върху него се изсипват нарязаните на ситно домати и натрошеното сирене. След омекване на сиренето отгоре се изсипват разбитите яйца и нарязаното на парченца масло. Ястието се запича в умерена фурна и се поднася горещо, поръсено с червен пипер и зелени подправки.

Млечни кюфтенца
Продукти:
400 гр сирене, 200 гр извара, 200 гр топено сирене, 4 с.л. кисело мляко, 2 пакетчета сусам, зелени подправки, 4 червени чушки
Начин на приготвяне: Млечните продукти се смесват и се разделят на 3 равни части, които се оформят на малки топчета. Едната част се овалва в сусама, едната в зелените подравки, а другата в много ситно нарязаните червени чушки. Нарежда се в чиния като основно предястие или като допълнителна украса на предястие от колбас.



Добави коментар