Шоколадова чушка

92
Шоколадова чушка

Създадоха я в Пловдив

Чушки с шоколадов цвят създадоха учените от Института по зеленчуковите култури "Марица" в Пловдив. Разработката вече е получила сертификат и може да се използва от производителите в Европейският съюз.

14 години специалистите експериментирали, за да се появи "шоколадовата" чушка, както я наричат създателите й. Те твърдят, че новия сорт предпазва от рак, съобщи БНТ.

От шоколадовите чушки може да се добиват до 2 тона и половина от декар или това е с 50 % повече от стандартните сортове, които се отглеждат до този момент в България. От кафявите на цвят чушки ще се произвежда червен пипер.

Не само атрактивният външен вид привлича вниманието на всеки, който види новият сорт. Оказва се, че тези чушки са особено полезни за здравето.

Плодовете на пипера съдържат така наречените поливитаминни концентрати, витамин С, фолиева киселина, витамини от групата на Б комплекс, провитамин. Така че трябва да ядем колкото може повече чушки, в каквато и да е форма.

Доказано е наистина, когато се приема до 4 грама на ден близо половин супена лъжица млян червен пипер, той има предпазно антираково действие.

Шоколадовата чушка е създадена, без да се използват генномодифицилрани организми, уверяват създателите й. Те са убедени, че използването й в хранително-вкусовата промишленост у нас ще помогне да спре употребата на допълнителни оцветители и консерванти в традиционните за българската трапеза продукти.Добави коментар