Шоколадът пази от инфаркт, съхранява паметта

473
Шоколадът пази от инфаркт, съхранява паметта

Новите изследвания показват, че яденето на шоколад може да помогне на човешкия мозък, да продължава да функционира нормално, дори в напреднала възраст

Колкото и да хулят шоколада, че от него се трупат килограми се оказва, че ползите от него за здравето и добрата кондиция са много повече, отколкото вредите, които до скоро му приписваха поклонниците на здравословното хранене. Нещо повече, оказва се, че той е супер храна, надежден източник на енергия е и влияе отлично на редица органи и системи в човешкото тяло. До този извод са стигнали британски учени след редица проучвания. Специалистите по диететика заявяват, че по-полезен е черният шоколад, който съдържа какао от 70 и повече процента. „Много добри обаче са ползите и от млечния шоколад“, казват те.

До този момент учените са установили, че този продукт е полезен за сърцето, кръвообращението и мозъка. Той определено е с доказани качества в предпазването на сърцето от инфаркт и инсулт, и дори притежава съставки, които хранят мозъка, а от там и съхраняват свежа паметта. Новите изследвания показват, че яденето на шоколад може да помогне на човешкия мозък, да продължава да функционира нормално, дори в напреднала възраст. Този продукт запазва гъвкавостта на артериите, като същевременно предотвратява струпването на белите кръвни клетки до стените на кръвоносните съдове. Това са два от най-често срещаните фактора за запушване на артериите, увеличаващо риска от инфаркти и инсулти.

Други, независими изследователи, но от Финландия, са установили, че консумацията на шоколад, независимо дали е черен или млечен, намалява риска от инсулт със средно 17%, което потвърждава изводите на британските им колеги. Това удоволствие за небцето е богато на минерали, като калий, цинк и селен, а 100 грама от него осигуряват 67% от препоръчителния дневен прием на желязо. Той намалява холестерола. Консумацията на какао доказано понижава нивата на „лошия“ холестерол и повишава нивата на „добрия“, което потенциално ограничава риска от сърдечно-съдови заболявания – нещо, което доказват преди финландските и британските учени.

Шоколадът е полезен и за кожата, посочва вестник Монитор. Флавонолите в какаото я защитават от вредното въздействие на слънцето. Същевременно той намалява стреса при бременните жени и подобрява резултатите на когнитивни тестове, но и зрително-пространствената памет, работната памет, абстрактното мислене и цялостното психическо състояние. Всичко тези положителни ефекти се дължат на флаванолите. Нещо повече, яденето на шоколад намалява загубата на памет при възрастните хора.

Той също така има противовъзпалителни свойства и помага при възстановяване от мозъчни наранявания. Шоколадът ни кара да се чувстваме по-добре. Това му свойство се дължи на фенилетиламина в него. Става въпрос за същото химическо вещество, което се освобождава в мозъка, когато се влюбваме. То активизира производството на ендорфини, които ни карат да изпитваме щастие.

Добави коментар