Шоколад или спорт?

96
Шоколад или спорт?

Сладкото изкушение със същия ефект като упражненията

Съединение в шоколада имитира ефекта от движението, като стимулира същата реакция на мускулите както продължителното натоварване, съобщи в. "Дейли експрес".

Учени от университета Уейн доказаха този ефект при опити с мишки, но са убедени, че той важи и при хората.

Известно е, че в малки количества черният шоколад е полезен заради високото съдържание на антиоксиданти и противовъзпалителни средства. Предишни изследвания доказаха, че той съдържа повече полезни растителни съставки на грам от плодовия сок.

Висококачественият черен шоколад съдържа от 64 до 85 процента какао. То е богато на флаваноиди, а те предпазват от болести. Новото изследване е за ползата на един специфичен флаваноид, който се среща в непреработеното какао - епикатехин. Известно е, че той помага срещу сърдечносъдови заболявания, рак, Алцхаймер и диабет, пише novini.bg.

Според д-р Мо Малек епикатехинът имитира ефекта от движението. Опитите с мишки показаха, че епикатехинът помага за създаване на същото количество митохондрии - енергийните центрове на клетките, като физическите упражнения.

"Аеробните упражнения, като тичането и карането на велосипед, увеличават броя на митохондриите в мускулните клетки. Изследването ни установи, че епикатехинът предизвиква същата реакция".

Да бъде заменен спортът с шоколад, обаче е невъзможно. Учените предупреждават, че за съжаление, с шоколад мускулите не се уголемяват, а само човек може да напълнее.Добави коментар