Шест важни факта за захранването

825
Шест важни факта за захранването

Захранването е едно сериозно предизвикателство

Захранването е едно от сериозните предизвикателства пред майките. Независимо по каква схема си избрала да стане това, трябва да знаеш следващите важни факти, за да въведеш новите храни в менюто на детето успешно и безпроблемно.

И не забравяй, че УНИЦЕФ препоръчва до първата годинка основната част от храната на детето да бъде кърма. Според Световната здравна организация, най-добрата храна за бебето до шестия му месец също е кърмата.

Готово ли е бебето? Ако се чудиш на каква възраст да захраниш детето си, най-доброто, което можеш да направиш, е да го оставиш то да ти каже. Признаците, че бебето е готово за захранване са: бързо огладнява след храненето с мляко; приема повече мляко, отколкото е препоръчително за възрастта му; наблюдава с интерес, когато се храните; може да хваща играчки с ръка; удвоило е теглото си след раждането.Сладко или солено? Повечето педиатри препоръчват захранването да започне със зеленчуци. Притесненията са, че ако на бебето бъде предложено първо плодово пюре, то може да привикне към сладкото и да откаже храни с друг вкус.

Сок или пюре? В България се препоръчва захранването да започне под формата на сок. Най-често за това се препоръчват морковите. Някои педиатри отричат изобщо даването на сок и съветват майките да стартират захранването направо с пюре.Няколко лъжички. Когато се внася нова храна в менюто на кърмачето, тя трябва да бъде единственото ново нещо. Количеството не трябва да надвишава една-две лъжички. В следващите три дни се следи за алергична реакция и не се предлагат други нови храни. Захранването се отлага, ако детето е болно.

Домашно приготвена или от магазина? По-добрият избор за първите пюрета в детското меню са тези от магазина. Те са с гарантирано качество и много по-подходящи, особено в зимния сезон, когато зеленчуците са с високо нитратно съдържание, а замразените обикновено имат добавена сол. Препоръчва се консумацията да става направо от бурканчето, за да не бъде замърсена храната по някакъв начин.Най-добрите първи храни? За захранване на бебето със сок се препоръчват морков и ябълка. След това се предлагат еднокомпонентни пюрета, следва захранването с каша и внасянето на жълтък в менюто на детето. Най-добрите първи месни пюрета са тези с пуешко и заешко.Добави коментар