Сезонът на дюлята

176
Сезонът на дюлята

Полезна за здравето

Дюлята е с произход от Азия, но се отглежда и в други райони на света. Дюлята е изключително богата на магнезий, фосфор, калий, натрий, фолиева киселина, витамини от група B и C. В 100 г дюля се съдържат 57 ккал.

Кисела и тръпчива

Формата на плода дюля нопомня ябълка, покрита е с жълто-петниста кожа, със семена. Месестата част на плода е твърда, много кисела и тръпчива на вкус. Дюлята е ароматна и се използва в производството на сиропи, компоти, желета и ликьори. Този плод чудесно се гарнира с чай. Благодарение на съдържанието на пектин в дюлята, тя е чудесна за приготвяне на конфитюри.

В домашната градина

Дюлята е популярно декоративно растение и не рядко се бърка с декоративната дюля. Има красиви цветове и често расте в градини и паркове. Може да се отглежда и като Бонсай.



Полезна за здравето

Сокът от от дюля има добър ефект върху сърцето, понижава кръвното налягане, предпазва от чревни проблеми. Екстракти от пресни плодове дюля се използват при лечение на анемия. Сиропът от парченца дюля също е изключително полезен - в народната медицина се използва за успокояване на кашлица, лечение на инфекции на дихателните пътища, както и външно - при лечение на изгаряния и кожни раздразнения. Друго свойство, което прави дюлята изключително полезен плод е, че стимулира метаболизма и се препоръчва при различни видове диети.

Рецепти с дюли

1. Компот от дюли

Продукти: дюли, захар - по 4 - 5 с.л. на буркан, клонки индрише, няколко зрънца карамфил

Приготвяне: Обелете и нарежете дюлите на парчета с дебелина не повече от 2 см и почистете от семките и сърцевината. Почистените дюли пускайте в леко подкиселена вода, за да не потъмнеят. После ги бланширайте за 3-4 минути в горещ захарен сироп. Пригответе го с толкова захар, колкото буркани имате - по 5 с.л. на буркан. Бланшираните дюли наредете плътно в бурканите, а по желание добавете стръкче индрише и по 2 зрънца карамфил.

Залейте бурканите с горещия захарен сироп до основата на ръба, затворете и стерилизирайте за 20-25 минути. Извадете готовите компоти и ги обърнете с капачките надолу.

2. Сладко от дюли и ябълки

Продукти: 3 кг дюли, 3 кг ябълки, 1,5 кг захар, 1 ч. л. лимонтозу, стръкчета индрише

Приготвяне: Почистете дюлите и ябълките, като ги обелите и ги отделите от семките. Нарежете ги на малки парченца, а през това време сложете вода и захар в голям съд на котлона, за да приготвите захарния сироп. Щом той леко се сгъсти, прибавете нарязаните дюли и ябълки. Успоредно с това може да сложите и обелките от плодовете да поврат за 15 минути с малко вода. Прецедете течността към парченцата плодове и оставете да ври, докато се сгъсти сладкото.

Накрая добавете лимонената киселина и индришето по желание. Още топло разпределете сладкото в сухи затоплени бурканчета, затворете ги и стерилизирайте за 10 минути.

3. Сладко от дюли

Продукти: 1 300 гр дюли, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонтозу

Приготвяне: Дюлите обелваме и почистваме от семките. Настъргваме ги на едро ренде. Посипваме ги със захарта и лимонтозуто и разбъркваме добре. Слагаме сместа веднага в бурканчета, затваряме и стерелизираме 90 минути.

4. Сироп от дюли

Продукти: 3 дюли, 1 кг захар, 1 л вода 

Приготвяне: Настържете дюлите и ги варите във водата 40 минути. Полученият сок прецеждате през сито и оставяте за 24 ч.После отново ги сложете да се варят със захарта, като обирате пяната. Щом заври, снемате от огъня и прецедете през гъста цедка.

Оставете сиропът да изстине и го налейте в бутилки.



Добави коментар