Семейна вечеря

101
Семейна вечеря

В неделя

Ако децата се хранят с родителите си, намалява вероятността да наблегнат на нездравословните продукти, сочат резултатите от скорошно проучване. Това всички го знаем - все пак тийнейджърите не се втурват да готвят супа, когато мама я няма, а отупват хладилника за продукти за сандвич.

Въпреки това изводът от проучването си остава важен - ако се храним заедно, намалява рискът от затлъстяване. И не само това - семейните вечери са най-подходящото време да разкажем деня си, да споделим проблеми и да се посмеем на случките от ежедневието.

А след като излезе готварската книга на Гуинет Полтроу, те ще на мода и в Холувид. В нея тя акцентира върху това колко е важно семейството да се събира заедно за вечеря или за обяд, както и върху готвенето като проява на любов. Звездата е нарекла книгата My father’s daughter (“Дъщеря на баща си”) и с нея почита паметта на покойния си баща.

Най-подходящият ден за голяма семейна вечеря е неделята. Тогава мама е сготвила вкусно, татко си е починал от натоварената седмица и цялото им внимание е на разположение на мъниците. Вижте няколко предложения какво да сложите на масата.

Въздушна салата
Продукти:
500 гр картофи, 5 кисели краставички, 4 яйца, 100 гр кашкавал, 100 гр майонеза, шепа сладка царевица, сол, 100 мл сок от кисели краставички
Начин на приготвяне: Сварете картофите, рендосайте ги, посолете ги и ги полейте със сока от краставичките. След тях рендосайте краставичките, върху тях варените яйца и най-отгоре кашкавала. Салатата се украсява с майонеза и царевица.

Вълчи хляб
Продукти:
750 гр кайма, 2 яйца, 2 ч.л. горчица, зелена чушка, червена чушка, 50 гр кашкавал, 10 гр масло, една глава стар кромид, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Накълцайте наситно лука. Омесете каймата с него, яйцата, горчицата, сол и черен пипер на вкус. Загрейте фурната до 180 градуса. По една червена и зелена чушка нарежете на ивички. Разделете каймата на 3 равни части и ги разплескайте на правоъгълници. Върху единия сложете нарязаната зелена чушка. Сложете отгоре другия и го посипете с нарязаната червена чушка. Покрийте с третия. С мокри ръце внимателно загладете и оформете каймата, така че да напомня хляб. Сложете го в тавичка и печете във фурната 50-60 минути. Настържете кашкавала и 10 минути преди ястието да е готово, го поръсете с него.

Телешки кебап с ориз
Продукти:
500 гр телешко месо, 200 гр ориз, 2 глави стар кромид лук, 100 мл олио, 60 мл доматено пюре, 2 с.л. брашно, червен пипер, черен пипер, сол ориз - 200 г
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на парчета и се запържва. Изважда се и в същата мазнина се запържва и лукът. Прибавят се разреденото с малко вода доматено пюре, брашното, овкусява се с червен и черен пипер на вкус и сол. След това се залива с малко топла вода, добавя се местото и се оставя да се задушава на тих огън. В отделен съд запържете ориза и когато добие златист цвят, го залейте с половин литър гореща вода. Сварете го и пресипете 1 част в чиния. Отгоре се полива с кебапа и се поднася.

Бананов сладолед
Продукти:
2 банана, 500 мл течна сметана, 6 с.л. захар, ванилия
Начин на приготвяне: Пасирайте бананите на пюре. Леко разбъркайте с лъжица сметаната, заедно със захарта и ванилията, докато захарта се разтвори, след което прибавете пасираните банани. Поставете сместа в купичка за замразяване и я оставете във фризера за около 15 минути. Разбъркайте добре и повторете процедурата още няколко пъти, докато сладоледената смес стане много гъста.



Добави коментар