Семената

105
Семената

С какво са полезни?

С какво са полезни семената и има ли такива, които не трябва да консумираме, за да не ни навредят, питат в "На кафе" по Нова телевизия.

Семената са толкова полезни, защото съдържат в себе си концентрирано слънце, много активни ензими, различен процент есенциални мастни киселини и фибри. Семките от всички ядливи растения са много полезни. Най-същественото от един плод се съдържа в семето.

Най-добре е да си купим семена и да ги подготвим вкъщи за покълване, вместо да си купуваме наготово покълнали семена, тъй като е определен е срокът, в който покълналите семена са истински полезни.

Добре е да се консумира редовно сусамово семе. Сусамът например спомага за обмяната на веществата, антиканцерогенен е и съдейства за регулиране на теглото. Маковото семе е богато на калций. То действа болкоуспокояващо и облекчава възпаленията на дихателната система.

Цинкът, съдържащ се в тиквените семена, играе важна роля за подобряването на паметта и способностите за мислене, а зелената им обвивка чисти организма от паразити. Слънчогледовите семки, когато са сурови, са едни от най-полезните семена. Те регулират телесното тегло и кръвното налягане. Кoнсумацията дори на 50 гр. дневно от него осигурява 75% от дневната доза витамини Е и B1.

Тиквеното и слънчогледовото семе се усвояват най-добре сурови, всички останали зърна могат да бъдат се консумират покълнали или варени. Трябва да се внимава при термичната обработка на маковото и сусаменото семе, за да не се деструктурират полезните им съставки.

От всяко семе могат да бъдат направени масла. Задължително е те да бъдат се съхраняват в стъклена тъмна бутилка, която е добре запушена.



Коментари

Коментар: 4
Коментар: 3

1zqjsf'"(){}:/1zqjsf;9

Коментар: 2
1zqjsf'"(){}:/1zqjsf;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар