Седем подправки, които лекуват като лекарства

674
Седем подправки, които лекуват като лекарства

Чесън и джинджифил, шафран и куркума, мащерка и канела: подправките не само овкусяват храната ни, но и са много полезни за нашето здраве

Чесън и джинджифил, шафран и куркума, мащерка и канела: подправките не само овкусяват храната ни, но и са много полезни за нашето здраве. Ето седем подправки с лечебни свойства:

Чудото на име чесънДобрият стар чесън. Мнозина го избягват заради специфичната миризма, но по този начин лишават организма си от благотворните вторични растителни вещества, на които се дължи характерният мирис. Консумацията на чесън понижава кръвното налягане и предпазва от тромбоза. А силното му антиоксидантно действие е много полезно за клетките.

Лечебните свойства на мащеркатаСъдържащата се в мащерката розмаринова киселина понижава нивото на холестерола. Освен това мащерката е традиционно лечебно средство при простуда. В сиропа против кашлица например билката потиска спазмите и подпомага отхрачването.

С какво е полезна канелата?Канелата ускорява обмяната на веществата. Но тя има и един недостатък: съдържа кумарин, който може да увреди черния дроб, предупреждава Дарик радио. За предпочитане е цейлонската канела, която съдържа по-малко кумарин от китайската канела. Твърди се освен това, че канелата понижава нивото на кръвната захар при болните от диабет тип 2. Но това не е научно доказано.

Шафранът може много нещаКойто може да си позволи тази скъпа подправка, ще стори нещо много полезно за здравето си: изследвания доказват, че шафранът се отразява много добре на човешката психика и дори помага при депресии. Твърди се, че е достатъчно само да помиришете тази подправка, за да се избавите от симптомите на предменструалния синдром. Освен това шафранът е силен афродизиак - опитите с мъжки плъхове го доказват.

Ето при какво помага анасонътМакар същинският анасон и показаният на снимката звездовиден анасон да нямат ботаническа "роднинска връзка", и двата вида съдържат близко по състав етерично масло, на което се дължи и характерният за анасона мирис. Анасонът има антиспазматично действие при проблеми с храносмилането. И двата вида анасон помагат също при възпаления.

Благотворното въздействие на джинджифилаНе всички обичат джинджифил, но едва ли някой оспорва благотворното му въздействие при настинки. В китайската и в аюрведичната медицина джинджифилът се използва като противовъзпалително средство, например при ревматизъм и артроза. Освен това джинджифилът съдържа антиоксиданти и болкоуспокояващи етерични масла.

Куркума - няма друга като неяКуркумата има поне пет благотворни качества: понижава нивото на холестерола, има антиоксидантно и противовъзпалително действие, намалява риска от ракови заболявания. А тъй като забавя обусловените от възрастта промени в човешкия мозък, куркумата предпазва и от Алцхаймер.

Добави коментар