Създадоха супер домат

88
Създадоха супер домат

С двойно повече витамин С

Уникален сорт домати, които съдържат двойно повече антиоксиданти и витамин С от стандартните, създадоха учени от Института по зеленчукови култури в Пловдив. Оказва се, че той е изключително подходящ за профилактика на атеросклероза, диабет и дори при онкологични заболявания. Сортът домати е наречен „Пловдивска каротина” и от него вече се произвежда сок.

Създаването на „Пловдивска каротина” отнело повече от 20 години на екипа от учени. В крайна сметка се получил един изключително полезен продукт, съобщи БНТ. Сортът се отличава от обикновените домати поради двойно по-голямото съдържание на витамин С - ако нормалните домати имат около 20-30 милигрампроцента, този достига до 60 милигрампроцента.

Високата биологична стойност на доматите „Пловдивска каротина” се дължи на натуралните антиоксиданти в тях.
Витамин С, бетакаротен и ликопен - благодарение на тези антиоксиданти този сорт може да се използва в профилактиката на онкологични заболявания, сърдечносъдови заболявания.

От селектирания сорт домати експериментално е произведен сок, който неотдавна спечели и награда от изложението „Агра”. Тъй като в него няма консерванти, оцветители и стабилизатори, той е изключително подходящ за консумация в детски градини и училища. Сега от института в Пловдив търсят производители, които да започнат масовото му производство.Добави коментар