Създадоха специален сорт банани за деца

107
Създадоха специален сорт банани за деца

Отличава се с повече полезни вещества в състава си

Изследователи създадоха полезен банан, който ще осигури на детския организъм достатъчно витамин А.

Група от експерти под ръководството на Джеймс Дейл разработи особен сорт банани, който е с повишено съдържание на провитамин А. Плодовете са предназначени за консумация предимно от деца, пише Phys.

В продължение на няколко години учените са се занимавали със създаването на особен сорт банани, който ще бъде от полза за децата в бедните региони. В частност става дума за Уганда. Ежегодишно около 700 000 души в цял свят умират заради дефицит на витамин А.

Благодарение на финансовата подкрепа на Фонда на Бил и Мелинда Гейтс учените са успели да създадат сорта. Той не е капризен към климатичните условия и се отличава с високо съдържание на полезни вещества.

Източният африкански кулинарен банан е прекрасен източник на нишесте. Той се събира още зелен, след това го разрязват и го готвят на пара. За съжаление съдържа много малко количество микроелементи, особено провитамин А и желязо, което се отразява негативно върху здравето, казва Джеймс Дейл.

Новият сорт се отличава и на външен вид. Той не е кремав, а със златисто-оранжев цвят. Колкото до вкусовите му качества, те не са се променили.

Понастоящем новият сорт вече засаден в Уганда и се отглежда в специални ферми.Добави коментар