Саморазбъркваща се тенджера

88
Саморазбъркваща се тенджера

Освен това спестява енергия

Хидеки Ватанабе, зъболекар от Япония, е изобретил нов тип тенджера за готвене, която не само се саморазбърква, но и спестява енергия, като намалява времето за завиране на поставената в нея вода.

Тенджерата, наречена Pot Round and Round, работи на базови принципи на термодинамиката и премахва необходимостта те да бъдат прилагани от готвещия. Тайната е в изваяните по специален начин стени на съда. Идеята е осенила Ватанабе, докато експериментил със зъболекарски гипс в кабинета си.

Когато водата в тенджерата започне да ври, тя се издига. Страните на изобретения от зъболекаря съд обаче са със спираловидни ъгли, които завъртат течността. Инерцията на движещата се в кръг вода затопля течността по-ефикасно, така че точката на кипене се достига за по-кратко време и по този начин се спестява енергия. Конструкцията на съда освен това не позволява на водата да прелива извън него.

Хидеки Ватанабе е разработил уебсайт, в който обяснява как функционира саморазбъркващата се тенджера. Зъболекарят вижда голям потенциал в изобретението си и се надява да привлече инвеститори, които да му помогнат да пусне съда в масово производство, посочва bTV.Добави коментар