С отрицателна калоричност

622
С отрицателна калоричност

Продуктите, които горят калории

Едно от най-простите правила на отслабването е да поемате по-малко калории, отколкото изгаряте. Има обаче и продукти с отрицателна калоричност.

„Отрицателна” в случая означава, че за храносмилането и усвояването на тези храни изхабявате повече калории, отколкото се съдържат в тях. А асортиментът от такива продукти е доста богат, посочва woman.bg.

В списъка на „отрицателно калоричните” храни са редица плодове и зеленчуци, както и готови ястия, предвидени специално за отслабване. Ние ще изброим по-долу основните продукти със „стопяващ ефект”.

Яж повече, за да отслабнеш!

Както споменахме по-горе, храните с отрицателна калоричност изискват голям разход на енергия при усвояването им от организма и при това съдържат минимално количество калории. Дадени два продукта могат да имат еднаква енергийна стойност, но да се различават по това, доколко лесно се усвояват калориите от организма.

Т.е. от еднакви по енергийна стойност продукти тялото ви може както да стопи излишни мазнини, така и да натрупа нови, в зависимост от това, доколко е „удобен” продуктът за обработка.

Ето един прост пример. От една страна, взимаме десерт, съдържащ 400 ккал. Усвояването му от организма ще „изгори” 150 ккал, докато останалите 250 ккал ще трябва да бъдат неутрализирани във фитнес-залата или ще се „налепят” по тялото.

От друга страна, ако изядете стъбло целина със стойност 5 ккал, организмът ви ще изгори значително повече енергия, за да го преработи – да го сдъвче и храносмели. Значи калоричната му стойност е отрицателна!

Колкото повече такива продукти ядем, толкова повече ще отслабваме. В същото време, те съдържат много аминокиселини и витамини, които ще ви предпазят от загуба на мускулната маса.

Списък с продукти и ястия с отрицателна калоричност

Описаните по-долу продукти ще бъдат най-ефективни, ако се консумират отделно, без добавени други храни към менюто. Повечето плодове и зеленчуци от списъка могат да се ядат в неограничени количества, а ястията – на достатъчно големи порции.

Ако съчетаете „отрицателни” зеленчуци с месо или риба, ще запазите настоящото си тегло, но ще подобрите значително метаболизма си.

* Елда (гречка). Невероятно, но факт – има и зърнени храни с отрицателна калоричност. Важно е обаче да не варите елдата - просто я накиснете във вода за през нощта. Подобен ефект имат и други зърнени храни, избягвайте само лепкавите такива!

* Зеленчуци:

- Целина
- Цвекло
- Зеле
- Моркови
- Люти чушки
- Краставици
- Марула
- Чесън
- Зелен фасул
- Лук
- Репички
- Цукини (Разновидност на тиквичките, известни с продълговатите си и зелени плодове)
- Домати

Зeлeнчуци, като броколито, праза, ряпата, спанака, карфиола и аспержите, имат по-нисък показател на „отрицателна калоричност”, но също могат да бъдат причислени към този списък.

* Плодове:

- Ябълки
- Боровинки
- Ананас
- Манго
- Клюква (малка червена боровинка)
- Грейпфрути
- Лимони и лайм
- Папая
- Малини
- Ягоди
- Мандарини
- Диня

Важно: става дума само за несладки сортове на въпросните плодове! Освен това отрицателна калоричност ще постигнете, само ако не добавяте захар или мед. Задушаването или печенето на плодовете също трябва да става без захар.

И още няколко аргумента

Естествено, диетолозите и лекарите по света отдавна вече изследват ефекта на т.нар. „отрицателни калории”. Едно от изследванията е дело на Дийн Орниш, доктор от Калифорнийския университет в Сан Франсиско.

За проучването си той е изпробвал действието на „отслабващите” продукти върху хора на възраст над 40 години (известно е, че на тази възраст метаболизмът се забавя). Освен това участниците в експеримента са страдали от сърдечно-съдови заболявания.

Било установено, че практически всички хора, преминали на вегетарианска диета с обилно съдържание на „отрицателни” храни, са свалили до 9 кг. тегло, докато състоянието на сърдечната им дейност не се е влошило по никакъв начин. При това размерът на порциите и нивото на нормално физическо натоварване останали същите, както преди диетата!

Най-важният извод на учените обаче бил, че продуктите с отрицателна калоричност не водят до разрушаване на вътрешните органи, както се случва например при гладуване.

И за мезе...

Разбира се, не е нужно да се храните само със спанак и целина. Храненето трябва да е разнообразно, тогава организмът няма да изисква „празни” стопроцентови калории.

Желанието ви да хапнете торта или парче сланинка всъщност отразява нуждата на организма от разнообразна храна. Затова можете да включите в менюто си цели ястия с отрицателна калоричност.

Не забравяйте също така да добавяте изброените по-горе продукти към сосовете, сандвичите и супите си – това само ще ускори метаболизма ви.Коментари

Коментар: 1
Bвeдите в гугле фразy "клиeнтckие бaзы" и полyчите БЕCПЛATНУЮ демoвeрсию

Bведитe в гyглe фpaзy "клиeнтckие бaзы" и пoлyчитe БECПЛАТНУЮ дeмoвеpcию


  • 1

Добави коментар