Риган – незаслужено пренебрегваната билка

492
Риган – незаслужено пренебрегваната билка

По своите антиоксидантни и антибактериални свойства лиганът далеч надминава популярни храни

Риганът е популярно растение, ползвано еднакво и като билка, и като подправка още от времето на древните елини и римляни. Още оттогава риганът (бот. origanum vulgare) бил символ на щастие – името му се превежда от гръцки като радост от планините. Освен че е богат източник на минерали като натрий, калций, магнезий, желязо и манган, риганът притежава антиоксидантни и антибактериални свойства.

Растението обича по-топъл климат, типичен за районите на Средиземноморието и Мала Азия, но се развива добре и в малко по-студените зони на Централна Европа. То достига до 50-60 см височина и цъфти с красиви бели и розови цветове. Риганът има доста силен, топъл и понякога леко горчив вкус и аромат, който доминира в ястията и се усеща на езика.Антиоксидантни и антибактериални свойства

Риганът съдържа дълъг списък от растителни химикали, някои от които имат ясно изразено влияние върху здравето. Билката съдържа голямо количество фибри, които подпомагат стабилизирането на нивото на холестерола в кръвта и отделянето на токсините от организма. Есенциалните масла с ригана са карвакрол, тимол, лимонен, пинен, осимен и кариофилен. От тях тимолът и карвакролът са с доказано антибактериално действие, включително срещу често срещаните инфекции, причинявани от стрептококите.

Тимолът и друг, съдържащ се в ригана, фитонутриент – розмариновата киселина са популярни антиоксиданти. Лабораторни тестове са доказали тяхната ефективност при неутрализиране на вредното действие на свободните радикали в клетките. Едно сравнение показва, че риганът има до 42 пъти по-силна антиоксидантна активност от ябълките, 30 пъти повече от доматите, около 12 пъти повече от портокалите и приблизително 4 пъти повече от боровинките.

Затова добавянето на риган към храната е един добър избор за здравето ни, съветва zdrave.bg.Риганът като билка

Българската традиционна медицина широко използва риган - заради неговото отхрачващо, антисептично и успокояващо нервната система действие, свойствата й да стимулира секрецията на потните, храносмилателните и бронхиалните жлези, да засилва перисталтиката на червата и да възбужда апетита. За външно приложение се препоръчва при кожни заболявания - обриви, лишеи, сърбежи; за налагане на лапи при възпалени лимфни жлези; за бани при рахит и скрофули.Добави коментар