Рибата в детското меню

118
Рибата в детското меню

Кога и как

Всички видове риба имат високо съдържание на минерални вещества, особено желязо, което е важно за профилактика на железодефицитната анемия при децата.

Рибата е източник на висококачествени белтъчини. Съдържа и мастни киселини, които активно участват в регулирането на обмяната на веществата.

Освен това рибата съдържа такива редки елементи като флор и йод, както и витамини – В1, В2, А, Д и Е. По този начин участва в профилактиката на рахита.
 

Въпреки че е много полезна, рибата се смята за потенциално алергизираща храна, затова трябва да се предлага много внимателно.
По правилото рибата се дава обикновено 2-3 седмици след въвеждането на месото. Любопитен факт е, че в страни като Италия и Испания риба се дава на бебето дори след 5-ия месец, а обикновено се въвежда след 6-ия–7-ия месец.
Въвеждането започва се с минимално количество – до една чаена лъжичка рибно пюре, като постепенно количеството се увеличава. Детето се следи за алергични реакции – обриви по кожата, повръщане, коремни болки.

Желателно е захранването да става на обяд, веднъж седмично. Така постепенно, ако няма реакция, се стига до 100–150 г рибно пюре (има се предвид готово пюре, което обикновено е риба + други продукти) или 50 г чиста риба.

Съветът е първо да се даде готово рибно пюре и едва след като се убедите, че детето я понася добре, може да му приготвите домашно рибно пюре, като купите рибно филе.

Добре е да започнете с „постни” риби като бялата риба, треската и хека. Но не изключвайте съвсем и по-мазните като риба тон, сьомга и скумрия, защото те съдържат омега-3 мастни киселини, които са необходими за развитието на бебешкия и детския мозък.

 Добави коментар