Риба вместо телешко

118
Риба вместо телешко

Ще увиличим живота си, ако намалим червеното месо

Диета, изобилстваща от риба, пиле, плодове и зеленчуци вместо червено месо, помага на хората да живеят по-дълго и предпазва от редица хронични заболявания, установиха американски учени.

Те твърдят, че тайната на дългия живот без болести е в намаляването на количеството червено месо, което приемаме, и замяната му с риба, пиле, ядки, бобови растения, нискомаслени млечни продукти и пълнозърнести продукти.

Ако хората намалят количеството червено месо, което приемат, като пържоли или бургери с телешко месо, до по-малко от половин порция на ден, могат да бъдат избегнати 10% от всички смъртни случаи, отбелязват експертите. Месото е основен източник на протеини и мазнини в много диети, но също така е свързано с увеличаването на случаите на диабет, сърдечни заболявания и много видове рак.

Нови изследвания показаха, че червеното место, особено обработеното место, като сланина, колбаси и кайма, увеличават опасността от смърт от тези заболявания. Учените обаче установили, че преминаването към риба, пилешко месо и други здравословни храни може да намали тази опасност."Изследването ни дава нови доказателства за рисковете за здравето от приемането на големи количества червено месо, което се свързва с диабет от втори тип, коронарни сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак", заяви д-р Ан Пан от Харвардския колеж по обществено здраве в Бостън, която ръководила изследването.

Средното увеличаване на опасността за здравето на хората, които ядат по една порция необработено червено месо на ден, е 13% и 20% за обработеното червено месо, предупреждават учените. За целите на проучването си те анализирали данните от изследвания на 37 698 мъже и 83 644 жени, посочва БГНЕС.

Изследователите смятат, че замяната на червеното месо с една порция риба, пилешко месо, ядки, зеленчуци, нискомаслени млечни продукти и пълнозърнести продукти всеки ден намалява опасността от смърт със 7% за рибата, 14% за пилешкото месо, с 19% за ядките, с 10% за зеленчуците, с 10% за нискомаслените млечни продукти и с 14% за пълнозърнестите продукти.Добави коментар