Рецепти за пости 2

66
Рецепти за пости 2

Остават още няколко дни

Още няколко дни остават до края на коледните пости. Ако ги спазвате, най-вероятно вече през кухнята ви са минали всички постни рецепти, за които сте се сетили. Опитайте някои от нашите.



Салата от зелен фасул
Начин на приготвяне:
1/2 кг зелен фасул, зехтин, чесън, оцет, копър
Начин на приготвяне: Зеленият фасул се слага във вряща вода и се вари 10-20 минути. Може да спестите тази процедура, като ползвате стерилизиран зелен фасул. Изцежда се от водата, леко се подсушава и се запържва за кратко време в зехтина, маха се от котлона и се добавя нарязаният на филийки чесън. След като поизстине, се подправя с оцет на вкус и се поръсва с копър.

Постен таратор
Продукти:
1 краставица, 10 скилидки чесън, 5 с.л. оцет, 3 с.л. олио, 5 ч.ч. вода, 1 връзка копър, сол на вкус
Начин на приготвяне: Чесънът се почиства и се счуква със солта, разбива се с олиото и се разрежда с оцета и водата. Прибавят се обелената и нарязана на дребни кубчета краставица и ситно нарязаният копър. Тараторът се поднася студен.

Кус-кус с манго
Продукти:
200 гр кус-кус, 250 мл зеленчуков бульон, 1 манго, 40 гр захар, 3 с.л. балсамов оцет, 10 гр дижнджифил, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 3 с.л. олио, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, сол, лют червен пипер, 30 гр тиквено семе
Начин на приготвяне: Слагате кус-куса в подходящ съд, заливате със 125 мл от зеленчуковия бульон, захлупвате с капак и оставяте за 5 минути да поеме течността. Обелвате мангото, нарязвате на парченца и смесвате с кус-куса. Разтопявате захарта в тиган, като непрекъснато бъркате, размивате с балсамовия оцет и останалия зеленчуков бульон. Разбърквате, докато захарта напълно се разтвори. Добавяте наситнения лук, чесън, мазнината, наситнения джинджифил и нарязаните на парченца чушки. Задушавате, докато станат готови за консумация. Добавяте кус-куса, разбърквате, овкусявате със солта и добавяте запеченото тиквено семе. Поръсвате с лютия червен пипер и сервирате топло.



Зеленчуци с тофу
Продукти:
250 гр тофу, 2 скилидки чесън, 60 гр лук, 125 мл зеленчуков бульон, 6 с.л. светъл соев сос, 250 гр броколи, 150 гр червена чушка, 150 гр жълта чушка, 1 зелена люта чушка, 3 с.л. олио, сол и пипер
Начин на приготвяне: Нарязвате тофуто на парченца. Чесънът се обелва, накълцва на дребно и се прибавя към тофуто. Лукът се реже на тънки кръгчета и също се добавя при тофуто. Разбърквате добре. Смесвате бульона със соевия сос и поливате тофуту. Слагате в хладилника за около час. Разделяте броколито на малки розички. Чушките разрязвате на четири, след което на тънки лентички. Лютата чушка на тънки кръгчета. Загрявате мазнината в тигана и запържвате леко лютата чушка. Вадите тофуто от маринатата, оставяте да се отцеди и запържвате до златисто. Накрая го вадите и оставяте да се изцеди на кухненска хартия. Чушката и броколито запържвате за около 3 минути. Овкусявате със сол и пипер. Прибавяте тофу-маринатата и кипвате. След това задушавате на средна температура за около 3 минути. Връщате тофуто вътре и задушавате за около 2 минути при непрекъснато внимателно бъркане.

Праз със сини сливи
Продукти:
1 cтpъĸ пpaз, 5 сушени cини cливи, 1 дoмaт, 2 c.л oлиo, 1 c.л бpaшнo, 1 c.л чepвeн пипep, 300 мл тoплa вoдa, сoл, 2 с.л. захар
Начин на приготвяне: Нагорещява се в съд олиото и в него се слагат да се пържат главите лук, нарязани на ситно, и морковът, настърган на едро ренде. Щом лукът и морковът омекнат добре, с прибавя доматеното пюре. След като се изпържи и пюрето, се наръсва с брашното и се разрежда с гореща вода. Щом заври, прибавя се изчистен, измит и нарязан празът. Когато омекне, се прибавят сушените сини сливи. Ястието се посолява, подправя се с 2 супени лъжици захар и се вари на тих огън.

Още постни рецепти вижте тук.



Добави коментар