Рецепти за горещини

54
Рецепти за горещини

Пробвайте вкусна салата с пилешко, хапки с козе сирене или пунш от диня

За горещите дни има много храни и напитки, които не се препоръчват – като започнем с алкохола и кафето, продължим с пърженото, панираното и тлъстите меса и завършим с големите количества захар, шоколад и сладолед. Всички те могат да натоварят храносмилателната ни система и сърцето и да ни създадат сериозни проблеми.

През топлите дни е добре да наблегнем на плодовете и зеленчуците – по възможност пресни. Млякото също е добър вариант, като най-подходящото за високите температури е козето. Ето и няколко рецепти за храна, която е подходяща за температурите навън.

Салата с пилешко месо и царевица
Продукти:
400 гр обезкостено пилешко месо, 1 кг червени домати, 3 краставици, 1 глава червен лук,1 кочан прясна царевица, 200 гр пармезан, 4 стръка пресен магданоз, ½ ч.л. сол, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. олио
Начин на приготвяне: Пилешкото месо се намазва с олио. Запича се от всички страни на парти-грил. Царевичният кочан се почиства, измива и слага в тенджера. Долива се 500 мл вода и съдът се поставя на включен котлон. Вари се 40- 50 минути. След това се изважда и се отронват царевичните зърна. Слагат се в пластмасова, салатна купа. Пилешкото месо се реже на късчета и се добавя при царевицата. Доматите се измиват, почистват и режат на дребни кубчета. Краставиците се измиват, обелват и режат на колелца. Лукът се бели, измива и реже на кръгове. Зеленчуците се слагат в пластмасовата купа. Объркват се заедно с царевицата и пилешкото. В купичка се слага ½ ч.л. сол, ½ ч.л. захар, 2 с.л. зехтин. Разбива се за 5- 10 минути с бъркалка. С получения сос се полива салатата. Поръсва се със ситно нарязан магданоз. Обърква се много добре. Разпределя се в чинии. Всяка порция се поръсва с настърган пармезан.



Хапки с козе сирене и цедено кисело мляко
Продукти:
1 л прясно мляко, 80 гр кисело мляко, 200 гр козе сирене, 3 с.л. маскарпоне, 80 гр бадеми
Начин на приготвяне: Прясното мляко се изсипва в дълбока купа и към него се прибавя киселото мляко. Разбива се и се поставя в подходящи съдове. Захлупва се и се оставя на топло място за около 8 часа, докато се закваси. След като млякото e заквасено, се оставя да се цеди за около два часа. Важно е да е добре отцедено и гъсто. След това се смесва с натрошеното козе сирене и маскарпонето. Сместа се разбива много добре. От нея се оформят малки топчета, които се овалват в смлените бадеми. Хапките се подреждат в чиния и се поднасят.

Пунш от диня
Продукти:
1 диня, 3 чаши газирана вода
Начин на приготвяне: Отрежете горната част на динята и изгребете съдържанието й. Пюрирайте го в блендер и го прецедете. Оставете го да се охлади в хладилника, добавете газираната вода и го върнете в динята.



Добави коментар