Рецепти с риба тон

570
Рецепти с риба тон

Тази морска храна е една от най-нискокалоричните

След русенското варено, може би най-популярната консерва у нас е рибата тон, или както пише на американските опаковки - "морска кокошка". Няма здравословен режим, който да не препоръчва консумацията на риба тон поне два-три пъти седмично и това не е случайно, пише вестник "Новинар".

Тази морска храна е една от най-нискокалоричните и съдържа едва 0.6 г мазнини на 100 гр. Евтина и достъпна, консервата се използва за салати, сосове за паста, сандвичи, рибни кюфтета. Прясна риба тон, обаче, се намира по-трудно или се предлага на много по-висока цена. Ако все пак се сдобиете с парче филе или стек, не се колебайте - запечатайте го от всички страни в сгорещен тиган като запазите сърцевината му наситено розова и го сервирайте със сос от зелен лук, каперси, лимон и зехтин.

Ако пък сте склонни да експериментирате, вземете пример от италианците и нарежете охладеното филе на тънко, така че да получите карпачо, което да гарнирате с пипер, рукола и зехтин. Рибата тон е любима и на японците - от нея те приготвят суши, като я мариноват в соев сос и я гарнират с авокадо.

Вижте още: Топ 10 на най-полезната риба в света

Пълнен печен картоф с люта извара
Приблизителна цена: 8.00 лв.
Продукти: 2 големи изпечени картофа, 200 г риба тон, 150 г извара, 1/2 ситно нарязана червена люта чушка, 1 нарязан стрък зелен лук, 100 г разполовени чери домати или половин обикновен домат, 2 с.л. накълцан магданоз.
Начин на приготвяне: Рибата се смесва със зеления лук, доматите и магданоза. Изварата се смесва с лютата чушка и се разбърква добре. Картофите се разрязват наполовина, издълбават се леко и се напълват с рибената смес и изварата.

Спагети с броколи
Приблизителна цена: 9.50 лв.
Продукти: 350 г спагети или друг вид паста, 250 г броколи (на розички), 2 глави червен лук, нарязани на ситно, 85 г обезкостени зелени маслини, разполовени, 2 с.л. каперси, отцедени, 200 г консерва риба тон в зехтин, настърганата кора и сокът на 1 лимон, 1 с.л. зехтин.
Начин на приготвяне: Спагетите се сваряват в подсолена вода. На шестата минута от варенето се добавят цветчетата броколи и се варят още 4 мин, докато омекнат. В отделна купа за сервиране се смесват лукът, маслините, каперсите, рибата, лимоновата кора и сокът. Спагетите и броколито се отцеждат, добавят се към останалите съставки, разбърква се добре и се овкусява със зехтин и черен пипер.

Рибни крокети с царевица
Приблизителна цена: 13.00 лв.
Продукти: 500 г картофи, 2 консерви риба тон (всяка по 185 г), 200 г сладка царевица, отцедена, 2 яйца, 100 г галета, 1 малка шепа нарязан магданоз, 2 с.л. майонеза, олио за пържене, сол и пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Картофите се сваряват в подсолена вода до пълно омекване. Отцеждат се, намачкват се в купа и се овкусяват. Добавят се майонезата, рибата тон, царевицата и магданозът. Сместа се разбърква добре и се оформят крокета или малки кюфтета. Нареждат се върху тава, застлана с хартия за печене и се прибират в хладилника за час. Крокетите се потапят в разбитите яйца и след това се овалват в галета. Охлаждат се за още 15 минути. Олиото се загрява в тиган и крокетите се изпържват от двете страни, докато станат златисти. Сервират се със свежа салата.

Салата с нахут в авокадо
Приблизителна цена: 12.50 лв.
Продукти: 1 консерва риба тон, 300 г сварен нахут, 1 авокадо, 1 голям домат, 1 червена чушка, 3 стръка пресен лук, 1 връзка пресен магданоз, 1 скилидка чесън, сокът от половин лимон, 3 с.л. зехтин, сол и пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Авокадото се измива и се разрязва на две еднакви половини. Отстранява се костилката и внимателно със супена лъжица се издълбава вътрешността, като кората трябва да остане цяла. Издълбаното се нарязва на кубчета и се слага в купа. Полива се с половината лимонов сок, за да не потъмнява. Доматът, чушката и пресният лук се нарязват на ситно. Прибавя се пресованата скилидка чесън. Слагат се рибата тон, отцеденият нахут и нарязаният на ситно магданоз. Посолява се на вкус и се полива с останалия лимонов сок и зехтина. Разбърква се добре и се поднася в корите от авокадо.

Бобена разядка

Приблизителна цена: 9.00 лв.
Продукти: 1 консерва риба тон (185 г), 150 г сварен боб, 1 домат, половин маруля или салата Айсберг, 1 голяма глава червен лук, 3-4 с. л. зехтин, 1 с. л. лимонов сок, 1 щипка черен пипер.
Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на полумесеци и се поставя в купа с подсолена вода за 30 минути. Отцежда се и се подсушава. Рибата се отцежда и се разделя на едри парчета. Прибавят се нарязаният на кубчета домат, отцеденият зрял боб и червеният лук, залива се със зехтина и 1 с. л. лимонов сок, поръсва се с черния пипер и се разбърква. Марулята се накъсва или нарязва на едро и се смесва с останалите съставки.



Добави коментар