Рецепти с най-полезните подправки

266
Рецепти с най-полезните подправки

Те ще направят ястията не само по-вкусни, но и по-здравословни

Освен че ястията стават по-вкусни с подправки, те усилват и здравословните им ползи. За най-полезната подправка официално е призната канелата. Доказано е, че тя предпазва от вируси, намалява лошия холестерол и нивата на кръвната захар.

Тя има противовъзпалителни свойства и намалява риска от сърдечни заболявания. Освен това ни помага при борбата с излишните килограми. В българската кухня я използваме основно при приготвянето на десерти. Ето една вкусна идея с канела:



Хрупкав бонбон със сушени плодове
Продукти:
1 пакет точени кори, краве масло за намазване, кристална и пудра захар за поръсване; За плънката: 1 шепа едро нарязани орехови ядки, 1 зелена ябълка, 20 гр стафиди, 6 сушени сини сливи, 100 гр пудра захар, 10 гр краве масло, 1 ч.л. канела, кората на 1 лимон
Начин на приготвяне: Приготвяме плънката. Настъргваме ябълката, поръсваме с канела. Запичаме в сух тиган ореховите ядки. Добавяме захарта и кравето масло, карамелизираме. Изсипваме настърганата ябълка, нарязаните сини сливи и стафидите. Разбъркваме, изчакваме ябълката да омекне. Нарязваме корите на правоъгълни парчета. Редим три листа един върху друг. Първите два мажем с разтопено краве масло и поръсваме със захар, затваряме с третия лист. Нанасяме от вече охладената плънка, която предварително сме смесили с лимоновата кора. Завиваме, притискаме краищата. Приготвяме бонбони до изчерпване на плънката и корите. Редим в намаслена тава, печем в предварително затоплена фурна, на 180 градуса, за 10-12 мин. След като се изпекат, поръсваме с пудра захар.

Втората подправка, която се нарежда сред най-здравословните, е ментата. Тя намалява подуването на корема, облекчава симптомите на гадене и спазми. Маслото от мента помага при главоболие и намалява стреса и лошия дъх. Ето какво можете да приготвите с мента:



Испански таратор
Продукти:
2 краставици, 1 кофичка кисело мляко, 2 скилидки чесън, 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок, 1 клонка прясна мента, 1 ч.л. сол, 1-2 с.л. зехтин; За хрупките: 1 белтък, 1 с.л. меко масло, 1 с.л. пшенично брашно, 1 ч.л. глюкоза, 20 гр бадемови ядки
Начин на приготвяне: Нарязваме необелените краставици на кубчета. Разбиваме с миксер киселото мляко. Нарязваме на много ситно чесъна и прибавяме прясно изцеден лимонов сок, сол на вкус, киселото мляко, краставицата, нарязана на кубчета, и клонка прясна мента. Размесваме всичко добре, наливаме 300 мл ледено студена вода и зехтин. В блендер пасираме суровите бадеми с една щипка сол. Разбиваме един белтък на сняг. Към него прибавяме меко масло, пшенично брашно и глюкоза. Всичко това разбъркваме с миксер, прибавяме бадемовите ядки. От получената смес, във формата на бисквитка, разстиламе върху силиконово килимче или фолио. Печем в загрята на 200 градуса фурна за 2-3 мин. Докато са все още топли, им придаваме форма, и сервираме с таратора.

Лечебните свойства на индийското орехче са известни още от древността. Подправката регулира храносмилателната система, има антимикробни свойства и помага при безсъние. Ето една вкусотия с индийско орехче:



Кюфтета от праз със сирене
Продукти:
5 стръка праз лук, 300 гр краве сирене, олио; За панировката: 2 яйца, 1 с.л. прясно мляко, брашно за паниране; За галетата: 2 филии сух хляб, 1 ч.л. сух копър, 1 ч.л. сух риган, 3 щипки червен пипер; За белия сос: 30 гр краве масло, 30 гр брашно, 150 мл прясно мляко, 2 щипки индийско орехче за поръсване, 3 щипки сол
Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета стръковете праз лук. Задушаваме под капак за 5 минути на ниска температура. Приготвяме галетата. В блендер смиламе хляба. Прибавяме и подправките, размесваме добре. Приготвяме белия сос. Запържваме брашното в сгорещеното масло, като енергично разбъркваме. Намаляваме силата на огъня, веднага наливаме ледено студеното прясно мляко. Изчакваме течността да заври, като разбъркваме непрекъснато. След като сместа започне да се отделя от стените на съда, подправяме с индийско орехче, посоляваме. Прехвърляме масленото пюре при праза, разбъркваме, оставяме да изстине напълно. Прибавяме натрошеното сирене, размесваме с ръце. При нужда прибавяме 1-2 с.л. галета или брашно, докато оформим гъста смес. В отделна купа разбиваме яйцата с прясното мляко. С леко намокрени ръце вземаме от сместа, оформяме кюфтета. Панираме ги последователно в брашно, яйца, галета. Пържим в сгорещено олио по 3-4 мин. и от двете страни, отцеждаме за кратко върху салфетка или кухненска хартия. По желание поднасяме с подлучено кисео мляко.

Източник на рецептите: zvezdev.com



Добави коментар