Рецепти с люто

103
Рецепти с люто

Пикантно и полезно

Лютите чушки са една от най-богатите на витамин С храни. И понеже 20% от хората не получават достатъчно от него всеки ден, ето няколко рецепти, които ще ви помогнат да си го набавите.

Супа с чушки
Продукти:
2 бр червени чушки, 4 домата, 3 скилидки чесън, 400 мл зеленчуков бульон, 1 люта чушка, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Чушките се почиства от семената и се разрязват на четвъртинки. Доматите се разрязват на две. В тава, застлана с фолио, се поставят чушките, доматите и скилидките чесън. Поръсват се с олио и се запичат във фурна, загрята на 230 градуса околко 25-30 минути до готовност. Запечените зеленчуци се почистват от кожата и се прехвърлят в блендер. Бульонът се довежда до кипване. Пасираните зеленчуци се прехвърлят към бульона.

Пикантен боб с кайма
Продукти:
500 гр боб, 600 гр кайма, 1 глава кромид лук, 4 бр люти чушки, 400 гр доматено пюре, 2 с.л. джоджен, 1 к.л. къри, лют червен пипер, черен пипер, сол, олио, магданоз
Начин на приготвяне: Един ден предварително накиснете боба в студена вода. Сварете го, като прибавите и малко олио. В дълбок тиган загрейте олио и запържете накълцаните на ситни парченца лук и люти чушки. Накарая прибавете и каймата, заедно с доматеното пюре. Оставете, докато каймата се запържи добре и овкусете с всички подправки. Последно прибавете сварения боб, объркайте и оставете още няколко минути да покъкри. Поднесете със стрък магданоз.

Калмари по римски
Продукти:
1 кг калмари, 10 бр филенца аншоа, 150 мл зехтин, 15- мл бяло вино, 4 скилидки чесън, 1 люта чушка, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Калмарите се измиват, изцеждат добре и се нарязват на шайби с дебелина 1 см. Пипалата също се нарязват на парчета с дебелина 1 см. Чесънът се пресова, а лютото чушле се нарязва на ситно. Чесънът и чушката се запържват заедно в 130 мл зехтин, докато чесънът започне да пожълтява леко. Добавят се нарязаните калмари и се задушават, като се бърка почти постоянно, докато сокът, който пуснат, почти напълно се изпари. Филетата аншоа се пюрират заедно с 20 мл зехтин. Полученото пюре, заедно с виното, се добавя към калмарите. Задушава се, докато виното почти се изпари. Подправя със сол и черен пипер на вкус, залива се с 1 л гореща вода, намалява се котлона, така че да ври слабо, и се вари, докато калмарите поомекнат и станат готови. Сервира се поръсено със ситно нарязан магданоз.

Спагети по венециански
Продукти:
400 гр спагети, 400 гр мерлуза, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 червена люта чушка, 450 гр домати от консерва, сол, черен пипер, олио
Начин на приготвяне: Сварете рибата, отцедете я и я накъсайте на парченца. Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в тиган с 5 лъжици олио, прибавете едро нарязаната люта чушка и смачканите с вилица домати. След като поври 5 -6 мин., прибавете рибата. Оставете соса да ври още около 20 мин. на много слаб огън, като подправите със сол и малко черен пипер. Сварете междувременно спагетите в подсолена вода, изцедете ги и изсипете в супник, поръсете ги с 2 лъжици от водата, в която са се варили, и бъркайте, докато не я поемат всичката. Добавете соса с риба и разбъркайте.

Сирене с газирана вода
Продукти:
400 гр сирене, 3 домата, 5 яйца, 150 гр гъби, 150 мл газирана вода, 75 гр масло, половин връзка магданоз, 5 люти чушки, червен пипер, сол
Начин на приготвяне: Сиренето, нарязано на парчета, се слага в огнеупорен съд. Върху него се поставят нарязаните домати, гъбите и маслото. Захлупва се с капак и се задушава 10 минути. Залива се с разбитите заедно с газираната вода яйца и се запича повторно до златисто оцветяване на яйчения пласт. Поднася се топло, като всяка порция се поръсва с черен пипер и се гарнира с опечена лютива чушка.



Добави коментар