Рецепти с грис

153
Рецепти с грис

Подходящи за цялото семейство

Изключително добре смилаем от организма - това е основната характеристика на гриса, поради която той се използва за приготвянето на бебешки каши и десерти. Продуктът, който се прави чрез смилане на пшенични или царевични зърна, е много подходящ и за диети. Вижте няколко рецепти с грис, които можете да предложите както на децата, така и на цялото семейство.

Млечна супа с карфиол
Продукти:
300 гр карфиол, 20 гр грис, 300 мл прясно мляко, 20 гр масло
Начин на приготвяне: Почистете карфиола от листата, измийте го и го начупете на малки парченца. След това го варете в подсолена вода около 15-20 минути. Свареният карфиол извадете от водата и в нея прибавете грис, който варете около 10 минути. Готовата каша разредете с горещото мляко и добавете карфиола и маслото.

Грис с картофи
Продукти:
1 кг картофи, 1 глава стар кромид лук, 60 мл олио, 40 гр грис, 1 ч.л. червен пипер, 1 връзка магданоз
Начин на приготвяне: Нарежете на ситно лука и го запържете в олиото. Добавете 2-3 супени лъжици вода, обелените и нарязани на кубчета картофи и разбъркайте. Отделно смесете гриса с червения пипер и го изсипете към картофите. Долейте още топла вода, която да покрие картофите. Посолете и поръсете с накъсания магданоз. Варете на умерен огън

Грис с тиквички
Продукти:
1.5 кг тиквички, 250 гр краве сирене, 50 гр грис, 3 яйца, 15 гр масло, 1/2 връзка копър, 1/2 връзка магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Обелете и настържете на едро ренде тиквичките и ги оставете да се отцедят в гевгир. Разбийте яйцата и прибавете към тях настърганото сирене, гриса, ситно нарязаните копър и магнаноз, черен пипер и сол на вкус и разбъркайте добре. Намажете дъното на тавата с маслото и разстелете настърганите тиквички. Върху тях изсипете готовата смес и печете на 150 градуса около 20 минути.

Миш-маш с грис
Продукти:
400 мл кисело мляко, 500 гр патладжани, 400 гр домати, 300 гр зелени чушки, 80 гр грис, 2 глави стар кромид лук, 80 мл олио, 4 яйца, 1 връзка магданоз
Начин на приготвяне: Обелете и нарежете патладжана на филийки. Оставете го да се отцеди. В мазнината задушете нарязаните лук и пиперки, гриса, настърганите домати. Накрая добавете подправките и посолете на вкус. След 10-ина минути прибавете патладжана. Когато течността се поизпари и остане на мазнина, изсипете разбитите яйца. След 5 минути свалете ястието от огъня. Тъй като грисът ще е стегнал миш-маша, ще можете да го режете като мусака.

Пудинг от грис
Продукти:
200 мл прясно мляко, 10 гр грис, 15 гр захар, 15 гр масло, 1 яйце
Начин на приготвяне: Смесват се млякото и 100 мл вода и се кипва. В кипящата смес с бъркане се добавят захар и грис. Кашата се вари, докато се сгъсти. Добавят се маслото, а като се поохлади леко - и разбито яйце. Сместа се излива в намазани с масло формички. В тавичка се слагат формичките и се налива гореща вода, която да стига до половината на формичките. Пудингът се пече 40 минути на 150 градуса. Поднася се с пюре от пресни плодове или конфитюр по избор, в зависимост от сезона.

Ябълкова торта с грис
Продукти:
220 гр грис, 150 гр брашно, 220 гр захар, 1 бакпулвер, 1 кг ябълки, 1/4 пакетче канела, 150 мл олио
Начин на приготвяне: Смесват се грисът, брашното, захарта и бакпулверът. Тази смес се разделя на три еднакви части. Ябълките се обелват, почистват от сърцевината и се настъргват на едро ренде. В намазана с мазнина и поръсена с брашно тавичка се изсипва първата 1/3 от сухата смес, отгоре се разпределя половината настъргани ябълки и се поръсва с канела. След това се слага следващата част от сухата смес, отгоре ябълки и канела и накрая се завършва със суха смес. Сладкишът се подравнява и се залива с мазнината. Пече се в предварително загрята до 180 С фурна, докато придобие златист цвят.



Коментари

Коментар: 2
грис

Някой пробвал ли в грис с картофи?

Коментар: 1

никога не съм правила основни ястия с грис, ще пробвам


  • 1

Добави коментар