Рецепти с череши

145
Рецепти с череши

Сезонното хранене започва да набира все по-голяма популярност у нас

Сезонното хранене започва да набира все по-голяма популярност у нас и малко по малко започваме да се връщаме към кулинарните традиции отпреди години. Вече чакаме с нетърпение да дойде април, за да оберем ягодите, в края на май отхапваме от сочната праскова, половината лято прекарваме със сини пръсти, защото не сме устояли на шепата ароматни боровинки и къпини, есента, разбира се, е запазена територия за маслените ябълкови сладкиши.

Черешите пък са един от онези дарове на природата, които щом зърнете, знаете, че трябва да ги имате, пише вестник "Новинар". Те са от малкото плодове, които успяха да се запазят наистина сезонни, а не донесени от далечни страни или обилно полети с тонове химикали. Появяват се веднъж в годината, сякаш за да известят идването на лятото.

Не ви се спи? Яжте череши! Малките червени лъскави плодове са една от малкото суперхрани, които съдържат мелатонин - хормон, който регулира вътрешните ни часовници и помага да заспиваме по-лесно. Вижте и няколко нетрадиционни, но много вкусни рецепти с череши:



Пилешки буритоси в маруля
Приблизителна цена: 8.00 лв.
Продукти: 400 г пилешко филе, нарязано на кубчета, 1 ч.л. настърган джинджифил, 1/4 ч.л. сол, 1/4 ч.л. черен пипер, 2 ч.л. зехтин, 1 ч.ч. настърган морков, 1 ч.ч. обезкостени и нарязани череши, 4 стръка зелен лук, наситнен, 1/3 ч.ч. натрошени бадеми, 2 с.л. балсамов оцет, 2 с.л. сос териаки, 1 с.л. мед, 8 листа айсберг или маруля.
Начин на приготвяне: Бадемите се запичат леко в сух тиган. Пилето се овкусява с джинджифила, солта и пипера. Зехтинът се загрява в тиган и в него се запържва пилето, докато се зачерви. Отстранява се от огъня и към него се добавят морковите, черешите, лука и бадемите. В малка купичка се разбъркват оцетът, сосът териаки и медът. С тази смес се овкусява пилето. Разбърква се добре и се разпределя в листата айсберг/маруля.

Вижте още: Полезните свойства на черешата

Курабии с бадеми
Приблизителна цена: 8.50 лв.
Продукти: 3 ч.ч. брашно, 1/3 ч.ч. захар, 1 с.л. бакпулвер, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 1/2 ч.л. сол, 125 г масло, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. череши, разполовени и почистени от костилките; за глазурата: 2 ч.ч. пудра захар, 3 с.л. прясно мляко, 1/2 ч.л. бадемов или ванилов екстракт, 1/2 ч.ч. филирани бадеми.
Начин на приготвяне: В купа се смесват брашното, захарта, бакпулверът, содата и солта. Добавя се нарязаното студено масло, започва да се меси така, че да се образуват трохи. Долива се и киселото мляко (като се запазват 2 с.л. от него) и месенето продължава. Накрая с много внимателно бъркане се добавят черешите, така че да запазят максимално целостта си. С лъжица за сладолед се загребва от сместа и всяка курабия се поставя в тава, застлана с хартия за печене. От тази смес се получават около 15-16 сладки. Всяка се намазва с останалото кисело мляко и се поръсва с кристална захар. Пекат се в загрята до 180 градуса фурна за 30-35 минути. Оставят се да изстинат напълно. През това време се смесват пудрата захар, прясното мляко и бадемовият екстракт. Вилица се потапя в глазурата и със зигзагообразни движения се напръскват курбиите. Поръсват се с филираните бадеми.

Шейк с какао
Приблизителна цена: 2.50 лв.
Продукти: 1 с.л. неподсладено какао, 1/2 ч.ч. обезкостени череши, 1 ч.ч. кокосово мляко, капка ванилов екстракт, натрошен лед, по желание.
Начин на приготвяне: Всички продукти се смесват в блендер и се пюрират до гладка пухкава смес. Изсипват се в две стъклени чаши и се декорират с натрошени какаови зърна или настърган шоколад.



Шоколадов кекс с глазура
Приблизителна цена: 9.00 лв.
Продукти: 200 г масло, 40 г неподсладено какао, 1 ч.л. сол, 200 г брашно, 300 г захар, 1 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 2 големи яйца, 110 г заквасена сметана, ванилия, 1/2 ч.ч. обезкостени череши, нарязани на едро и още малко за декорация; за глазурата: 2 чаши кока-кола, 3 с.л. царевично нишесте, 50 г захар, ванилия.
Начин на приготвяне: В тенджерка на средна температура се смесват маслото, какаото, солта и непълна чаена чаша вода (около 200 мл). Бърка се, докато се хомогенизира. В купа се смесват брашното, захарта и содата. На части се добавя към какаово маслената смес при непрекъснато бъркане, докато тестото стане гладко. Яйцата се добавят едно по едно, като бъркането не спира. Накрая се добавят заквасената сметана и ванилията. Изсипват се черешите и много внимателно се разбърква, така че да се разпределят равномерно. Тестото се изсипва в намаслена и набрашнена форма за печене с дупка в средата и се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна, докато клечка, забодена в средата, излезе суха (около 40-45 минути). Оставя се да се охлади напълно. Глазурата се приготвя, като в малка купа се смесват половин чаша кока-кола с нишестето, а в малка тенджерка се смесват останалата чаша и половината кола, захарта и ванилията. Когато започне да завира, се добавя колата с нишестето и се бърка, докато не започне да се сгъстява. Оставя се леко да се охлади (но не прекалено, за да не се стегне твърде много) и се залива кейкът с нея. Декорира се с останалите череши.

Пролетна салата
Приблизителна цена: 7.00 лв.
Продукти: 4 тънки резена бекон, 1 ч.л. винен оцет, 2 ч.л. дижонска горчица, 3 чаши спанак, 1/3 чаша разполовени и обезкостени череши, 1/4 чаша нарязани орехи.
Начин на приготвяне: Тава се покрива с хартия за печене. Върху нея се подреждат резените бекон и се слагат да се пекат в загрята до 180 градуса фурна за около 15-20 минути или докато не станат хрупкави. Изваждат се върху салфетка и се оставят настрани. Мазнината, която се е отделила при печенето, се запазва и се смесва с оцета, горчицата и солта. Орехите се слагат да се запекат за няколко минути в сух тиган, докато станат ароматни. Спанакът се измива, накъсва се на едро и се смесва с черешите и орехите. Салатата се залива с горчичения дресинг и се разбърква добре. Разпределя се в купички и се сервира, като отгоре се натрошава хрупкавият бекон.



Добави коментар