Рецепти с бакла

1172
Рецепти с бакла

Вкусна и здравословна

Изключително полезен зеленчук от семейство бобови, баклата съдържа голямо количество белтъчини и целулоза, калций, фосфор, желязо, магнезий, каротин и витамин A, B1, B2, C, E. 100 гр. бакла съдържа 88 kcal.

Белтъчини

Баклата съдържа в себе си около 25% растителни белтъчини, чийто хранителни стойности са значително по-големи, отколкото белтъчините, произлизащи от зърнените култури. Ценена е също така заради голямото съдържание на целулоза, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали.

Нула холестерол

Баклата не съдържа холестерол, нейната консумация се препоръчва при болести на сърдечно-съдовата система. Регулира работата на храносмилателната система, а благодарение на целулозата значително ускорява обмяната на веществата, затова често се прилага в диетите.

Троянците също са яли бакла

Баклата е известна от преди 5000 години. Нейни следи са открити в Китай, древен Египет, даже и в руините на Троя. Ценена като лесна за отглеждане, хранителна, даваща сила и енергия, а също така и бързо засищаща, затова е била консумирана основно от низшите обществени слоеве. В древността баклата е била символ на смъртта и не е можело да се консумира от свещеници.

Вкусно и здравословно

Най-вкусна е младата бакла, сварена в леко подсолена вода с малко масло. Може също така да се добави към салати, супи и всякакви ястия, които могат да се компонират с други бобени растения, като фасул или грах.

Предлагаме ви няколко здравословн и лесни рецепта с бакла:

Бакла с ориз

Продукти: 3 гр черен пипер млян, 300 мл кисело мляко, 10 скилидки чесън, 1 глава кромид лук, 100 гр ориз, 750 гр бакла, 100 мл олио, 1 ч. л. червен пипер, половин връзка копър

Приготвяне: Нарежете баклата на парченца и я задушете в мазнината с малко вода и ситно нарязания лук. Прибавете червения пипер и разбъркайте. Залейте с топла вода (да се покрие), посолете на вкус и варете на тих огън до омекване. Добавете ориза. Ястието варете още десетина минути, поръсете с черен пипер и ситно нарязан копър и отстранете от огъня. Поднесете с подлученото със счукания чесън кисело мляко.

Яхния от бакла:

Продукти: 1 с. л. брашно, 1 връзка магданоз, 1 ч. л. червен пипер, 1 голяма глава лук, 100 мл олио, 1250 гр бакла, 300 мл кисело мляко, 10 скилидки чесън, половин връзка копър

Приготвяне: Ситно нарязания лук задушете в мазнината и малко вода до омекване. Прибавете предварително осолената бакла, поръсете с брашното, червения пипер и ситно нарязаните магданоз, копър и чесън. Залейте с гореща вода (да се покрие), посолете на вкус и варете на тих огън. Поднесете с киселото мляко, поръсено с черен пипер на вкус.

Агнешко с бакла:

Продукти: килограм агнешко месо, 50 мл олио, 30 гр маргарин, килограм бакла, 1 връзка пресен лук, 15 гр брашно, 1 ч.л. червен пипер, половин връзка магданоз, половин връзка джоджен

Приготвяне: Нарежете месото на порции и го запържете с олиото и маргарина. След десетина минути прибавете нарязания наситно лук и червения пипер. Позапържете месото с лука, посолете на вкус и налейте вода 3-4 пръста над него. Варете, докато месото почти се свари. Прибавете изчистената и нарязана прясна бакла (ако има нужда и вода) и варете, докато се сварят месото и баклата. Свалете съда от огъня и в отделен съд запържете брашното и го разтворете с малко студена вода. Прибавете го към ястието, като добавите нарязания джоджен и магданоз. Разбъркайте ястието и го сложете на котлона да поври на слаб огън още няколко минути.



Добави коментар