Рататуй

109
Рататуй

И филмчето, и ястието

Гледам с детето си анимацията на Pixar “Рататуй”, забавляваме се неистово. Горещо я препоръчвам и на деца, и на възрастни.

“Рататуй” е името на филмчето за смелия плъх Реми, който мечтае да стане голям готвач. Толкова силно го иска, че в един момент животът му предоставя идеалния шанс. Той се сприятелява с млад чистач в елитен френски ресторант и двамата правят чудеса в кухнята. Реми е истински французин и много талантлив в готвенето - той обича подправките, хубавото вино, качественото сирене, а ястията вижда в цветове и ефекти.

Дали хората и плъховете могат да бъдат приятели? Дали можеш да разчиташ на животно, което има в кръвта си инстинкт да яде боклук и да краде от чуждата храна? Дали наистина всеки може да готви, както казва любимият готвач на Реми? Всеки може, но не е казано, че всеки трябва – е отговорът на въпроса.

“Рататуй” е филм за приятелството и амбицията, за сбъдващите се мечти и за любовта към това, което правиш. Оказва се, че точно това е най-важната тайна подправка, за да се получи перфектният вкус на мечтания живот.

Рататуй е и име на френско ястие, подобно на нашия гювеч. То произлиза от Ница. И докато гледахме филма, ни хрумна, че можем да си го сготвим. Намерих няколко рецепти, избрах си една и я пробвах - получи се много вкусно. Ястието съдържа предимно зеленчуците на сезона: патладжани, чушка, домати, тиквички. Може да се сервира както като основно ястие, така и като гарнитура. Става бързо и лесно.

Продукти: 1 кг домати, 2 различни по цвят чушки, 1 голям патладжан, 1 лъжица сол, 3/4 чаша зехтин, 1 тиквичка, 2 големи глави лук, 3 големи скилидки чесън, 100 мл червено сухо вино, 3-4 клонки прясна мащерка, 5 лъжици нарязан магданоз, 5 лъжици нарязан босилек, червен и черен пипер, сока от 1 лимон

Начин на приготвяне:
Нарежете на кубчета измития патладжан. Посолете го и го оставете за 20-30 минути в гевгир, за да пусне сок. Обелените домати нарежете на четвъртинки и им махнете семките. Лука, чушките и тиквичките също нарежете отделно едни от други на кубчета.

В голям тиган загрейте на среден огън половината зехтин. Добавете тиквичките и пържете 4-6 минути, докато се зачервят. Отцедете ги и ги поставете в тенджера. В тигана долейте 2 лъжички зехтин и 5 минути пържете чушките. След това ги изцедете и сложете в тенджерата.

Измития и подсушен патладжан пържете с 3-4 нови лъжици загрят зехтин. Трябва да внимавате да не го изгорите. След 6 до 8 минути, когато патладжанът леко покафенее и омекне, го прехвърлете в тенджерата с останалите зеленчуци.

В тигана изсипете 3 лъжици зехтин и леко запържете лука и счукания чесън. След това добавете виното и изчакайте да се изпари. След което сложете и доматите, мащерката и 2 лъжици магданоз. Вари се на слаб огън в продължение на 8-12 минути.

После в тигана добавете всички зеленчуци от тенджерата и ги варете заедно на слаб огън около 10 минути. Свалете от котлона и добавете босилека.

Към всичко добавете сол, пипер, сок от прясно изцедения лимон.

Сервиране:
Ястието може да се сервира горещо или студено. Много е вкусно с хрупкава френска франзела или прясно сварена паста.



Добави коментар