Радиоактивни родни гъби

105
Радиоактивни родни гъби

На нашия пазар няма от тях

Всички гъби за българския и за европейския пазар, произвеждани у нас, се проверяват от Агенцията по безопасност на храните. Под засилен контрол са и фирмите, които изкупуват и изсушават продукцията.

Причината - информация във вестник „Дейли мейл”, според която във Великобритания са унищожили над 600 килограма гъби, внесени от България, с радиоактивен цезий 10 пъти над допустимото.

Един тон гъби, които съдържат радиоактивен метал 10 пъти над допустимото, бяха конфискувани и унищожени от здравните власти на пристанище във Великобритания. Това пише днес електронното издание на британския вестник.

Според статията партидата е с цезий 137, натрупан след аварията от Чернобилската атомна централа.

Пратката е открита от британските гранични власти при проверка за незаконни имигранти. Още преди няколко седмици Британската агенция по безопасност на храните издаде предупреждение за хранителен риск в Евросъюза.

За случая е уведомена и българската агенция. Гъбите са от сорта овчи крак, събирани миналата година в Западните Родопи.

„В този регион има затворени уранови рудници и от много валежи, които е имало миналата година, в тази част и гъбите са поели от този радиоактивен цезий", обясни д-р Йордан Войнов от Агенцията по безопасност на храните.

Изкупени и изсушени са от пазарджишка фирма. Фабриката се помещава в село Алеко Константиново.
"Самата партида е 584 килограма, от която има 180 кг от гъбата "овчи крак". Това е есенна гъба, която е реколта 2010 година, тоест преди радиацията, която е във „Фукушима”, тъй като има доста спекулации по този повод”, обясни Юлиян Колев, управител на фирма за преработка на гъби.

Директорът на Агенцията по безопасност на храните обясни, че всяка от фирмите, преработващи гъби, трябва да изследва задължително партидите за опасни вещества. На пазара у нас не са открити опасни гъби, подчертава bTV.Коментари

Коментар: 1
pFgFlQVYIHCxywYwuz

Kewl you should come up with that. Exleclent!


  • 1

Добави коментар