Радиация в наши зеленчуци

134
Радиация в наши зеленчуци

Йод и цезий са открити в листи зеленчуци в Шуменско

Радиоактивен йод и цезий са открити в листни зеленчуци във Велики Преслав и Върбица, съобщиха от Националния център по радиобиология и радиационна защита.

Населението няма повод за притеснение, стойностите са ниски, уточни заместник - директорът на центъра Виктор Бадулин.

Няма причина да се изтеглят продукти от пазара или да се налагат ограничения, повишение на количеството радиоактивни елементи наистина има, но то е абсолютно безопасно.

По-рано днес бе съобщено за инцидент в АЕЦ Козлодуй, въпреки че той е станал на 26 април сутринта.

Повишената концентрация на газ ксенон е засечена при рутинна операция за отварянето на системи, свързани с първи контур на пети реактор. Ксенонът е инертен, не може да влиза в съединения с други елементи и затова не може да бъде уловен по никакъв начин.

Няма отклонение в радиационния фон в района на АЕЦ "Козлодуй", след регистрираното повишаване на нивото на радиоактивни благородни газове в зоната на спрения за планов годишен ремонт пети блок, съобщиха от централата.

От там са категорични, че радиационният фон не е повишен нито на площадката, нито извън нея.

Преди пет години, на 1 март 2006 година, пети блок на АЕЦ "Козлодуй" беше изключен аварийно заради проблем с една от охлаждащите помпи, пак в първи контур на реактора. И тогава за инцидента беше съобщено дни по - късно, припомня profit.bg.Коментари

Коментар: 1

Аааа днеска добре си хапнахме салатка...нема ядове...


  • 1

Добави коментар