Пуснаха опасни козунаци

41
Пуснаха опасни козунаци

Вредните им съставки водят до нервни разстройства при децата

Козунаците, приготвени с подсладителя ацесулфин, са опасни за здравето. Тази добавка често води до нервни разстройства при децата, чревни проблеми при хора с по-чувствителен стомах, освен това предизвиква алергии и дерматологични обриви, научи „Монитор” от председателя на регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев.

За Великден на пазара в морската столица ще се появят над половин милион евтини козунаци на цената на една кифла, които обаче са с опасни съставки, вредни за здравето, предупреждава още Бонев. По достигналата до него информация цената на сладките ментета ще е 1.20-1.30 лв. за 400 грама.

За разлика от традиционните бабини рецепти, печалбарският празничен тестен сладкиш ще бъде забъркан не от яйца, брашно, мляко, захар и маргарин, а от микс, пълен с рискови за здравето подсладители и оцветители, обясни специалистът. Това са около 10% натурални и химични субстанции, добавени към брашното, от което се получава козуначеният микс.

Според специалиста най-опасните съставки, които се добавят, са емулгаторите Е471, Е472 и Е482, оцветителят бетакаротин, който миналата година е бил забранен, както и подсладителите аспартам и цикламат Е170. С този микс обаче се пести време, а и козунакът излиза до 50% по-евтин от традиционния, но не е препоръчителен. Появата на опасните съставки специалистът обясни пък с това, че за разлика от миналата година сега влагането им в празничния сладкиш е разрешено, тъй като той не се числи вече към хлебните изделия, а към групата на печивата.

Реално, ако е приготвен с микс, козунакът менте не може да бъде различен по външен вид, както и по вътрешна структура и аромат. Цената му за 400 грама обаче не трябва да е над 1.50 лв., а на истинския започва от 2.50 до 3.20 лв., в зависимост от това дали е обикновен, или е с пълнеж от локум, бадеми, шоколад и други, поясни Бонев.

При големите козунаци, истинските са по 5 и 6 лева, а ментетата са близо два пъти по-евтини. Освен по цената потребителите могат да се ориентират дали купуват менте или истински козунак и по етикета, на който задължително трябва да бъдат изписани всички съставки, които са вложени в производството.Добави коментар