Проверки на зеленчуци

82
Проверки на зеленчуци

Търсят и у нас от заразените краставици

Спешни проверки на зеленчуците, внесени в България от Европа, тръгват по борсите и тържищата. Поводът- краставиците от Испания, които причиниха смъртта на петима души в Германия и предизвикаха тежки неразположения на потребители във Великобритания, Швеция, Дания и Холандия.

Възможно ли е у нас да са достигнали от опасните партиди?

Според родните производители на плодове и зеленчуци, няма гаранция, че опасните краставици няма да достигнат и България, защото внасяме не само от съседните държави, посочва bTV.

По думите на председателя на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция Пламен Димитров, в България се внасят зеленчуци от доста страни - от Испания, Холандия, Йордания, Гърция и Турция

И все пак масова паника по пазарите няма. Потребителите са разделени в преценката си. Повечето признават, че не могат да разпознаят кои зеленчуци са вносни и кои наши. Засега лекарите не отчитат повече оплакванията от стомашни неразположения от страна на пациентите.

"Наблюдават се традиционните вируси в момента, по това време на годината, с повръщане и разстройство, което нямат общо с плодовете и зеленчуците. Въпреки това недобре измитите плодове и зеленчуци могат да бъдат източник на зараза - вируси, бактерии и всякакви гадинки, каквито се срещат”, обясни джипито Павлина Андреева.

При първите признаци, че нещо със стомаха ви не е наред обаче е добре до потърсите лекарска помощ, а не да се самолекувате.

Във връзка със съмненията за заразени с бактерията пресни зеленчуци в Германия са получени две предупредителни нотификации по системата RASFF (Система за бързо оповестяване за опасни храни и фуражи). Предупредителната нотификация е по-ниската степен на опасност, чрез която страните - членки трябва да вземат превантивни мерки.

Българска агенция по безопасност на храните е предприела конкретни действия. Сред тях са взимане на проби от борси и тържища, на които се предлагат пресни зеленчуци и плодове с произход Европейски съюз. Пробите са за наличие на микроорганизми и ще бъдат оповестени до 72 часа.

В Германия продължава разследването за първоизточника на опасната бактерия, предизвикала тежка стомашно-чревна епидемия в повечето провинции на Федералната република. Испанските производители на зеленчуци върнаха топката в Германия и обвиниха търговците в замърсяването на продуктите.

Испанският производител, за чиито краставици се предполага, че са носител на опасната бактерия, отрече да е причинител на заразата. Според него, проблемът е в транспорта и съхранението на продуктите в Германия. Биопроизводителят Пепино Бруно Фрунет твърди, че разполага с имейл, според който палет със 180 кашона с краставици е бил разсипан по време на транспортирането, но германският търговец на едро, въпреки това, е пуснал стоката на пазара.

Не е ясно дали проблемът касае само тази доставка или е масов за всички внасяни количества. Германският пазар вече търпи огромни загуби от разрастващите се страхове. Ресторанти, столове и кетъринг фирми изваждат масово от менютата краставици, домати и салати, независимо от произхода. Здравните власти все още не са отменили предупреждението и за други видове зеленчуци и плодове.

Немският министър на здравеопазването Корнелия Пройфер-Щрокс заяви, че пътят на заразените краставици ще бъде проследен и където бъдат засечени заразени зеленчуци, ще бъдат изтеглени от търговската мрежа.

Междувременно броят на заразените с опасната бактерия продължава да расте главоломно. Само за седмица, в Германия се разболяват толкова, колкото иначе за цяла година. Според здравното министерство, три четвърти от заболелите са млади жени. Починалите към момента вече са петима.Добави коментар