Проверки на храната в градината

66
Проверки на храната в градината

Ще продължат един месец

Министерство на здравеопазването започва проверки в цялата страна дали се спазват правилата за здравословно хранене в детските градини. Те ще се извършват от Регионалните здравни инспекции и ще продължат до 15 октомври.

От тази учебна година влязоха в сила нови правила за здравословно хранене и в детските градини. Според тях децата трябва да ядат повече плодове и зеленчуци за сметка на тестените, мазни и солени храни.

Преди началото на учебната година инспекторите са проверили и хигиенните условия в 866 училища. За тази цел те са извършили 990 проверки. 710 от инспектираните учебни заведения са извършили нужните ремонти, а в 75 се очаква те да приключат до утре.

Най-често те са за премахване на течове, оправяне на покриви, дограма, тоалетни, както и подмяна на осветлението, и освежаване на стаите. В 81 училища ремонтните дейности ще продължат и след началото на учебната година.

Тези заведения се намират в Пловдивска област – 16, Стара Загора – 10, Шумен – 10, Кърджали – 9, Пазарджик – 8, Русе – 5, Кюстендил – 4, Бургас, Велико Търново, Плевен, Смолян и Столична община – по 3, Ловеч – 2, Добрич и Ямбол – 1.

В Бургас, Плевен, Пловдив и Русе инспекторите са съставили актове на 6 директори на училища. Наказанията са за неспазени срокове по изпълнение на предписаните мерки и неподадени заявления за удължаване на сроковете им.

След наложените актове и там ще бъдат извършени нужните ремонти. Временно са спрени от експлоатация части от 5 училища в Стара Загора, Шумен и столицата. В областите Благоевград, Варна, Видин, Враца, Габрово, Монтана, Перник, Разград, Силистра, Сливен, София област, Търговище и Хасково всички учебни заведения ще посрещнат новата учебна година при изрядна материална база.Добави коментар