Пролетни супи

124
Пролетни супи

Срещу пролетна умора

Пролетната умора ни дебне от всякъде. Затова е добре през пролетта да дадем предимство на масата на зелените зеленчуци. А каква по-добра идея от една вкусна и топла супичка?

Супа от спанак и варени яйца
Продукти:
500 гр спанак, 2 с.л. брашно, 4 с.л. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 5 яйца
Начин на приготвяне: Спанакът се измива, нарязва и се вари в 2.5 л вода за около 20-30 минути. Към сварения спанак се добавя прясното мляко. Отделно в олиото се запържват лукът и брашното и се прибавят към супата. Вари се за около 10 минути. В готовата супа се прибавят нарязаните на кубчета твърдо сварени яйца.

Супа с картофи и коприва
Продукти:
400 гр картофи, 300 гр коприва, 1 глава лук, 6 с.л. олио, сол, чесън, оцет
Начин на приготвяне: Във вряща подсолена вода се поставят обелените и нарязани на кубчета картофи. Като заврат картофите, се прибавя измитата и нарязана на ситно коприва. Когато омекнат картофите, се прибавят лукът, нарязан на ситно, и мазнината. Супата ври още няколко минути. Подправя се със счукания чесън и оцет.



Пролетна агнешка супа
Продукти:
300 гр агнешки гърди, 200 гр спанак, 40 гр краве масло, 4 стръка пресен лук, 1 с. л. ориз, 2 домата, 1 с. л. брашно, 1 ч. л. червен пипер, ½ ч. ч. кисело мляко, 1 яйце, сол, 4 листа джоджен, 5 ч. ч. бульон
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на ситно, залива се с бульона и се поставя да ври на тих огън. Отстранява се пяната. Когато полуомекне месото, се прибавят нарязаният и измит спанак, единият домат и оризът. В разтопеното масло се задушава зеленият лук, който е ситно нарязан и посолен с щипка сол. Наръсва се с брашното и червения пипер и се прибавя вторият домат. Супата се вари още 20 минути, като се подправя на вкус. Застройва се с киселото мляко и разбитото яйце. Накрая се прибавя дребно нарязан джоджен.

Вкусна зелена супа
Продукти:
2 връзки киселец, 2 връзки лапад, 1 връзка магданоз, 1/2 връзка джоджен, 100 гр масло, 200 гр кисело мляко, 3 с.л. брашно, 3 яйца
Начин на приготвяне: Ситно нарязаните киселец и лапад се поставят в тенджера, посоляват се и се прибавя маслото, киселото мляко, размитото брашно, разбитите яйца и 1 чаша вода. Разбърква се добре и се поставя на огъня, като се бърка. Малко преди ястието да е готово, се добавят нарязаните магданоз и джоджен.

Супа с лапад
Продукти:
800 гр лапад, 1/2 ч. ч. ориз, 1 връзка зелен лук, 6 с. л. олио, 2 яйца, 4 с. л. брашно, 4 с. л. доматено пюре, червен пипер, сол
Начин на приготвяне: В сгорещеното масло се запържват едновременно ситно нарязаните лук и лапад, доматеното пюре, брашното. След като се позапържат, добавят се около 3 чаени чаши вода и червеният пипер със солта. Вари се около 20 минути, след което се прибавя оризът, още една чаша вода и се вари още около 3-5 минути. Изключва се котлонът и се добавят разбитите яйца.

Още пролетни рецепти тук.



Добави коментар