Пролетни рецепти

134
Пролетни рецепти

Да разнообразим менюто за пролетта

Днес е 1 март и смяната на месеца автоматично ни носи предчувствието за пролет. Да пуснем новия сезон и на трапезата си с няколко пролетни рецепти.

Пролетна салата
Продукти:
1 зелена салата, 6 репички, 3 стръка пресен лук, 3 стръка пресен чесън, половин краставица, 1 връзка магданоз, 2 с. л. настърган пармезан, 2 с. л. зехтин, оцет, сол
Начин на приготвяне: Измийте и почистете зеленчуците. В дълбок салатен съд накъсайте на едро салатата. Нарежете на едро репичките, лука, чесъна, краставицата, магданоза. Разбъркайте. Полейте със зехтина, оцета, добавете сол на вкус. Отново разбъркайте. Поръсете с пармезан.

Крем супа с киселец
Продукти:
250 гр киселец, 100 гр спанак, 60 гр масло, 3 картофа, 1 глава червен лук, 3 скилидки чесън, 1 л пилешки бульон, сол, черен пипер, 250 мл прясно мляко, 4 с.л. сметана
Начин на приготвяне: Лукът и чесънът се нарязват и се задушават на слаб огън в разтопеното масло. Долива се приготвеният от две кубчета пилешки бульон. Добавят се нарязаните картофи и след като се сварят, се пускат измитият и нарязан киселец и спанакът. Като омекнат, се пасират и се подправят със сол и черен пипер. Накрая супата се застройва с чаша прясно мляко или при сервирането се добавя една супена лъжица сметана във всяка порция.



Спагети с коприва
Продукти:
300 гр коприва, 2 картофа, половин пакет спагети, 1 гъбен бульон, 2 яйца, соев сос, черен пипер
Начин на приготвяне: В половин литър вода се варят нарязаната на ситно коприва, спагетите, настърганите картофи и гъбеният бульон. След това получената гъста смес се разпределя в гювечета, полива се със разбитите и овкусени със соев сос и черен пипер яйца. Запича се до златисто.

Рулца от бяла риба със спанак
Продукти:
500 гр бяла риба, 200 гр спанак, 2 стръка зелен лук, 1 филия хляб, сол, 2 с.л. лимонов сок, черен пипер, 100 гр кашкавал, 2 с.л. майонеза, 100 гр обезкостени зелени маслини, 3 с.л. олио, бяло вино
Начин на приготвяне: Овкусете рибата със сол, черен пипер, лимонов сок и оставете да престои за половин час на хладно. На едно място смесете накълцания на дребно и бланширан предварително спанак, заедно с накълцания лук, настъргания кашкавал, накиснатата и отцедена филия хляб, майонезата и добавете подправки на вкус. Разбъркайте тази смес много добре, така че да заприлича на гъсто пюре. Напълнете с плънката рибните филета, поставете по маслина посредата, завийте ги и добре ги прикрепете с клечки за зъби. Наредете ги в намазнена тава, залейте ги с малко бяло вино и ги сложете да се изпекат.



Агнешки шишчета
Продукти:
1 агнешка плешка, 3 стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, 1 к. ч. червено вино, 4 с. л. олио, 2 с. л. пресен девесил, 1 ч. л. сух джоджен, 1 ч. л. сол, 1/2 ч. л. сух розмарин, 1/2 ч. л. червен пипер, черен пипер
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на малки парчета, лукът и чесънът - на колелца. Поставят се в купа и се поливат с олиото. Месото се подправя с джоджен, розмарин, сол, черен пипер, червен пипер и девесил, залива се с червеното вино и хубаво се разбърква. Оставя се да отлежи в маринатата 10-12 часа. Маринованото месо се нанизва на шишчета. Шишчетата се изпичат на барбекю или грил тиган, като периодично се обръщат и се мажат с маринатата.



Добави коментар