Притесняваме ли се за храната?

34
Притесняваме ли се за храната?

84 на сто от българите се страхуват от вредни вещества в храната

Остатъците от пестициди в плодовете, зеленчуците и зърнените храни притесняват 84 на сто от българите, а нашата страна е сред първите пет държави в общността, чиито граждани са изключително обезпокоени от натрупването на отрови в храната ни. Това сочат резултатите от проучване на „Евробарометър”, което е проведено по поръчка на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA).

Повечето граждани на ЕС обаче смятат, че икономическата криза и замърсяването са факторите, за които има по-голяма вероятност да повлияят на живота им, в сравнение с възможния риск от увреждане на здравето им от храни. От това се притесняват 11 на сто от анкетираните, докато една пета се боят от рецесията и от средата, в която живеят.

Всеки десети участник в проучването счита, че няма никакъв проблем с храните, но едновременно с това расте безпокойството от пестицидите в растителните продукти и хормоните в месото. 30% от европейците се страхуват от клонирането на животни за хранителни продукти, друга една трета от хората в общността се боят в чиниите им да не попадне риба с живак или свинско с диоксини.

В качеството и свежестта на храните най-много се съмняват гражданите на Литва – 88 на сто, както и на Португалия – 86 на сто, докато хуманното отношение към животните вълнува най-вече шведи, финландци и жителите на Острова.

Отравянията от бактерии на салмонела в яйцата или листерия в сиренето всяват най-много паника сред българите. 84 на сто от нашенците се притесняват да не заболеят от тези коварни болести. Високо е съмнението и в Чехия и Словакия.

За опасността от риск българите най-много се доверяват на информацията от семейството и приятелите, докато повечето граждани на ЕС вярват на лекарите и здравните професионалисти. У нас пък най-малко се вярва на супермаркетите и магазините, както и на производителите на храни. Почти 70% от хората у нас разчитат на сведенията, които дават от Българската агенция по безопасност на храните и европейската агенция (EFSA).Добави коментар