Предупредиха за нова зараза от несварено мляко

1571
Предупредиха за нова зараза от несварено мляко

Ку-треската е зараза, която може да се предава двупосочно между хора и животни

Половината от ветеринарните лекари в Агенцията по храните са преболедували ку-треска, други 42-ма са инфектирани със заразата в момента, показва приключилото съвместното проучване на Агенцията и Националния център по заразни и паразитни болести. Заразата може да се предава на хората чрез неварено (непастьоризирано) мляко, предупреждават експертите, съобщи БНР.

Проучването идентифицира шест нови рискови области за разпространение на заболяването – Варна, Монтана, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен, които трябва да бъдат включени в новата 3-годишна програма за контрол и надзор над треската. При изследването са доказани 42 случая с остра фаза на инфекцията в 19 области.

Процентът на активно заболелите варира в различните области, средно е 18%. Най-голям брой заболели ветеринарни лекари е установен в областите Кърджали, Враца, Силистра и Пловдив, посочва вестник Стандарт.

Ку-треската е зараза, която може да се предава двупосочно между хора и животни. При хората протича с пневмония и хепатит, а симптомите са грипоподобни – мускулни болки и главоболие, налага се антибиотично лечение. Превенцията за потребителите на мляко, закупено от фермери, е сваряването му преди консумация.

Добави коментар