Предимствата на биопродуктите

158
Предимствата на биопродуктите

Вижте десет неща, които ще ви накарат да наблегнете на тях

Оцветители, консерванти, антиоксиданти, стабилизатори, емулгатори, ароматизатори, подобрители: това съдържат нещата, които ежедневно ядем. А тези, с които се мажем, мием и парфюмираме, бъкат от синтетични аромати и бои, бисмут оксихлорид, петролни химикали, наночастици и парабени.

Звучи зловещо и наистина е вредно. Освен ако не сме решили да изхвърлим всички тези неща от всекидневието си. Като ползваме био и екопродукти, които все повече заливат пазара. Ето и 10 техни предимства:

Полезна информация за всички колебаещи се потребители е, че само 32 от общо 290 хранителни добавки, одобрени от ЕС, са позволени в биохраните. Сред забранените са хидрогенираните мазнини, аспартамът (най-използваният изкуствен подсладител) и моносодиум глутамат. Тези добавки се свързват с редица здравословни проблеми.

В биохраните няма пестициди, за разлика от конвенционалното земеделие, където се използват повече от 440 вида. Генномодифицираните култури и съставки (ГМО) също са забранени в биопроизводството.

70% от антибиотиците, които се използват в животновъдството, се дават на здрави животни с превантивна цел и за да се стимулира растежът. Рутинното използване на антибиотици не е позволено в биоживотновъдството.

А ето и какво най-често може да се намери в магазините с “чиста” храна - кафе, чай, какао, подсладители, сурови и веган шоколади, селски продукти, зърнени храни, брашно и спагети, както и всякакви видове подправки, билки и сокове. Запознатите често пазаруват и т. нар. суперхрани, обясни Росен Габровски за novini.bg, един от собствениците на биомагазин в центъра на София.

Това са изпълнени с живот и богати на нутриенти продукти. Те набавят всичко, което липсва на съвременния човек - витамини, минерали, микроелементи и ензимни системи. Такива са, например, различни видове водорасли, които се предлагат под формата на прах или таблетки, както и редки корени и плодове от екзотични страни - мака, годжи бери, чиа, каму-каму и др.

Най-големият плюс на биохраната е, че има доказан произход. За да бъдат сертифицирани като био/органик, продуктите трябва да са отглеждани според стриктни правила. Сертификацията включва инспекция на стопанските ниви, технологичен и производствен процес. Когато се купува продукт с печат за биосертификат, е сигурно, че съставките в него се контролират поне веднъж в годината.

Ако направим списък на всички козметични артикули, които използваме всекидневно, ще открием, че те често са повече от 10 - от пастата за зъби, шампоана, балсама, крема за лице, лосиона за тяло, до парфюма, червилото и спиралата. Сметката за нанасяните вреди върху кожата е проста - те са поне 10.

Предимството на биокозметиката е, че в нея няма никакви парабени, синтетики и груби химикали. Освен това натуралните козметични продукти не се тестват върху животни. Подходящи са и за вегетарианци. По правило производителите ползват само най-висококачествени натурални и органични съставки.

На нашия пазар вече има повече от десетина марки за бяла и няколко за декоративна козметика. Пълна гама от кремове - дневен, нощен, за около очи и слънцезащитен, както и серуми за лице могат да се намерят не само в биомагазините, но и в аптеките. По-претенциозните ще открият и маски, сапуни, тоници и различни ароматерапевтични масла за млада и свежа кожа.

А от богатия набор фондьотени, бронзиращи пудри, червила, гланцове и спирали без нищо вредно в тях могат да се възползват както млади момичета, които не искат да похабяват кожата си, така и зрели дами, които целят да се подмладят с няколко години.Добави коментар