Празнуваме Ивановден

81
Празнуваме Ивановден

Най-масовият имен ден у нас

Православната църква днес чества Йоан Кръстител. В миналото още преди изгрев слънце жените донасяли вода от кладенеца, в която къпели децата за здраве. Трябвало да бъдат изкъпани и младоженците, както и именниците.

Според народните поверия светецът е покровител на кумовете и побратимяването. Затова на Ивановден се ходи на гости на кумовете, като се носят баница, вино и свинско месо.

Днешният празник е най-масовият имен ден в България заради популярността на името Иван. Празнуват Иван, Ивана, Йоан, Йоана, Ива, Ваньо, Ваня, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана, Яна. Празничната трапеза за празника задължително включва баница, кървавица, луканка и свинско месо. Ето и няколко рецепти.

Свински ребра с кисело зеле
Продукти:
2 кг свински ребра, 1.5 кг кисело зеле, 100 гр ориз, 4 с.л. мас
Начин на приготвяне: Ситно нарязаното зеле се сварява заедно с нарязаните парчета ребра. Oтделно оризът се запържва до порозовяване в маста. Зелето и оризът се изсипват в тавичка и се разбъркват и върху тях се нареждат ребрата. След това ястието се залива с 1 чаена чаша топла вода и се пече в умерена фурна.



Ивановски заек
Продукти:
1 заек, 1 л прясно мляко, 90 гр масло, 80 гр стар лук кромид, 1 скилидка чесън, 2 зърна карамфил зърна, 1 дафинов лист, 2 зърна черен пипер
Начин на приготвяне: Почистеният заек нарежете на парчета. Сварете млякото, оставете го да изстине и пуснете в него нарязания на филийки лук, счукания чесън и подправките. В тази млечна марината поставете заешкото месо да престои 2-3 часа, след което го извадете, отцедете го и го изпържете. Сложете го в тенджера с малко от маринатата и го оставете да се задушава на слаб огън, като от време на време доливате марината. Накрая, когато месото е напълно омекнало, трябва да остане малко сос.

Ябълков сладкиш
Продукти:
6-7 ябълки, 1 ч.ч. захар, канела на вкус, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. орехи, 3 ч.ч. самонабухващо брашно, пудра захар
Начин на приготвяне: Ябълките се измиват, обелват и почистват. Нарязват се на кубчета и се слагат в тенджера. Добавят се захарта и канелата и се слагат на котлона. Разбъркват се от време на време. Варят се, докато ябълките омекнат, но трябва да останат цели. Съдът се сваля от огъня и в него се добавят олиото и нарязаните орехи. Разбърква се добре и последно се добавя брашното. Разбърква се внимателно с дървена лъжица. Получената смес се разстила и заглажда в тава, намазана с олио и поръсена с брашно. Пече се в предварително затоплена умерена фурна за около 25-30 мин. или до готовност. Топъл се наръсва с пудра захар.



Добави коментар