Правилната храна

67
Правилната храна

В жегата

В жегите трябва да ядем само леки храни като супи и да избягваме тежките ястия с месо. Трябва да се пие и не по-малко от 30 мл вода на всеки килограм тегло, препоръча в ефира на bTV диетологът проф. Христо Мермерски.

Той посъветва във водата да слагаме и малко сол, за да не се обезводняваме. Обезводняването води до сгъстяване на кръвта и тя трудно стига до кръвоносните съдове и може да се стигне до инфаркт или инсулт.

Особено полезна в жегите е динята – освен необходимото количество течност, тя съдържа много витамини, промива отделителната система и пречиства черния дроб и организма като цяло. Препоръчителни са и оранжевите и тъмночервените плодове, които съдържат много витамин А.

Хората, които имат проблеми със сърцето и мозъка, не трябва да излизат навън в периода от 11 до 16 ч. Ако искаме да се охладим, трябва да намокрим дрехите си, което дава хлад.

Проф. Мермерски препоръча и 2-3 лъжици мед при проблеми със сърцето и мозъка. 50 грама на ден пък предпазват от анемия. Пчелният прашец също е особено полезен за подсилване на организма.

Диетологът обясни още, че трябва да наблягаме и на картофите, тъй като те унищожават киселините, предпазват от язва, гастрит, рак на стомаха и дебелото черво.Добави коментар