Портокалови рецепти

104
Портокалови рецепти

Носят слънце на масата

Портокалите са едни от най-достъпните плодове за зимния сезон. Много богати на витамин С, те ни осигуряват защита срещу вирусите и правят трапезата ни по-слънчева през мрачния сезон. Вижте няколко вкусни рецепти с портокали.

Спагети с портокали и скариди
Продукти:
400 гр спагети, 200 гр скариди, 200 мл портокалов сок, 50 гр заквасена сметана, 60 гр лук, 250 гр портокали, 200 гр масло, 3 мл вермут, 3 мл бренди
Начин на приготвяне: Запържете ситно нарязания лук в 30 грама масло. Прибавете портокаловия сок и вермута и оставете сместа да ври на слаб огън 5 минути. Сипете останалото масло, сметаната, подправките и брендито. Бъркайте, докато се получи хомогенна смес и оставете соса на топло. Почистете и сварете скаридите. Обелете портокалите и ги разделете на парченца. Изсипете ги заедно със скаридите в соса и разбъркайте. Залейте с него предварително сварените и още топли спагети.



Патешко с портокали
Продукти:
4 патешки бутчета, 4 сръка пресен лук, 2 портокала, 50 мл червено вино, 50 гр бадеми, 5 с.л. портокалов мармалад, 1 с.л. олио, 1 с.л. масло, 1 с.л. нишесте, сока на половин лимон, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Посолете патешките гърди и ги натрийте с черен пипер. Сложете ги да се запържат от двете страни в маслото и олиото. Извадете месото и в същия съд сложете да се запържи накълцаният лук. Изстискайте сока от портокалите и го добавете към лука. Нарежете кората от 1 портокал на едри парченца и също я добавете. Сипете и лимоновия сок, червеното вино и мармалада. Оставете соса да кипне и го махнете от котлона, като овкусите със сол и черен пипер. Сложете патешките гърди в намазнена тава и залейте соса отгоре. Покрийте с фолио и сложете патешкото с портокали да се пече в предварително загряна фурна за малко повече от час. Извадете месото и прецедете течността от портокаловите корички, сложете я на котлона заедно с 1 ч.ч. портокалов сок и щом кипне, сгъстете с размитото нишесте. Щом сосът се посгъсти, овкусете с подправки. Поднесете порция патешко, полято със сос и поръсено с натрошени бадеми. Гарнирайте с кръгли резени портокали.

Пълнени портокали
Продукти:
4 портокала, 300 мл портокалов сок, 2 жълтъка, 1 ч.л. нишесте, 120 гр пудра захар, сметана, захаросана портокалова кора
Начин на приготвяне: Отрязват се капачета от измитите портокали на разстояние 1/3 от върха, внимателно се изважда сърцевината и се пресова. Смесва се с портокаловия сок, жълтъците, захарта и нишестето и се бърка на водна баня до сгъстяване. Пълнят се портокаловите кори с получения крем и се охлаждат. Преди поднасяне се украсяват със сметана и захаросани плодове.



Добави коментар