Ползвате ли детска кухня?

306
Ползвате ли детска кухня?

60% от родителите хранят децата си от там

 

60% от родителите, гласували в анкетата на dete.bg на тема "Използвате ли услугите на детска кухня", взимат дневното меню на детето си от държавна детска кухня. 10% използват услугите на частна, а 20% от родителите приготвят храната на децата си вкъщи. Други 10% са опитали услугите и на двата вида кухни, но детето им не е харесало вкуса им.

И държавната, и частната детска кухня приготвя храна за деца от 10 месеца до три години. Държавната работи с пунктове, от които майките всеки ден взимат храната в определен час. За целта се изисква да предоставят стъклени бурканчета с капачки, които всеки ден се стерилизират, преди да бъде поставена храната в тях. Приготвят се три ястия - супа, основно и десерт. За тях родителите плащат около 30 лева на месец.

Такова е менюто и на частните кухни. Те обаче доставят храната на място. Използват еднократни опаковки. Обикновено почивният им ден е неделя. Детските менюто са с различен грамаж, стандартният от които е 220 грама. За него родителите плащат около 100 лева месечно. В София вече се предлагат и менюта за деца с хранителни алергии, както и такива, приготвени с био продукти.

Изискванията към държавните и частните детски кухни са високи. Като започнем от това, че директор на комплекса за детско хранене трябва задължително да е лекар и свършим със специалните правила за помещението - температура, влажност и скорост на движение на въздуха.

Не се допуска използването на генномодифицирани продукти в приготвянето на храната. Тя трябва да отговаря по качествен състав и технологична обработка на възрастовите особености на детския организъм. За да се контролира това, от дневното меню се заделят проби, които се маркират и съхраняват в хладилник при температура от 0 до 4 °С в продължение на 48 часа. Те могат да бъдат поискани и изследвани по всяко време.

Според новите изисквания, които ще влязат в сила най-рано в края на годината, месото за децата в яслена възраст трябва да е задължително само филе. Ястията от кайма ще трябва да са от смляно месо, а храната да се готви с пресни или замразени зеленчуци, вместо с консерви.Добави коментар