Ползите от мурсалския чай

1084
Ползите от мурсалския чай

Той се смята за едно от чудесата на Родопите

Мурсалският чай е сред най-полезните билки, които растат в страната ни. Съдържа куп полезни вещества, а легендите го свързват с бога на виното и младостта Дионис. Лековитото горско цвете расте в местността Мурсалица, над китното родопското село Мугла. То се смята за едно от чудесата на Родопите, а легендата разказва, че бог Дионис сам е избрал мястото, където да расте билката. Там и до ден днешен се прави курбан по времето, когато тя се бере.

Ценните елементи

Според специалисти в този вид чай се съдържат всички елементи, необходими на човешкия организъм. Билката от Родопите има голямо количество флавоноиди. Тя притежава антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие. Намалява кръвното налягане и съответно понижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт, пише вестник "Новинар".

Лекарите смятат, че мурсалският чай е отлично средство за лечение на болести на дихателната система поради високото му съдържание на танини и етерични масла. Някои специалисти го препоръчват и при чернодробни и бъбречни заболявания, тъй като съдържа желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий и още полезни елементи.Българската виагра

Билкарите наричат мурсалския чай "българската виагра". Причината за това е, че той оказва изключително благоприятно въздействие върху пикочно-половата система. Любопитна подробност около мурсалския чай е, че американските и руски космонавти го пиели по време на подготовката си за полет.

Против рак

Мурсалският чай е отлично противораково средство. Той предотвратява развитието на мутирали клетки в организма и предпазва от атеросклероза. Благодарение на добре изразената му противомикробна и противовъзпалителна дейност оказва много добро действие върху храносмилателната система. Препоръчва се при хроничен гастрит, ентероколит и други чревни заболявания, пише gotvach.bg.

Полезна отвара

Можете да си направите отвара с билката, като за целта са ви необходими 3 с.л. сушен мурсалски чай и литър вода. Сложете билката да се вари за около 3 минути, след което отдръпнете от котлона. Тази смес се пие на гладно по една винена чаша. Можете да приемате напитката и като студен чай – просто сварете 20 стръка в четири литра вода. Варете сместа в продължение на пет минути и после отдръпнете от котлона и оставете да изстине.Добави коментар