Ползите от доматения сок

221
Ползите от доматения сок

Доматите са богат източник на витамини, минерали и фибри

Доматът днес е нещо, без което трудно можем да си представим една трапеза. Те са неизменна част от много салати и готвени ястия. Но само преди 4-5 века доматът дори не бил считан за ядивен, бил известен като „вълча праскова” и се е смятал за отровен. Яркочервеният плод на растението карал хората да бъдат подозрителни и то било класифицирано като член на смъртоносната група растения в рода на беладоната.

Доматите произлизат от Централна и Южна Америка. Испански пътешественик пренесъл растението в Европа в началото на 16-и век поради декоративната му привлекателност, но плодът не бил считан за ядлив. Италия била първата страна, която оценила доматите като храна и започнала да ги култивира. Французите пък считали доматите за афродизиак и ги нарекли „любовна ябълка”. В края на 19-и век пък се появили първите консерви с доматена супа.

Най-добре е доматеният сок да бъде без добавена сол или за предпочитане прясно изцеден вкъщи, съветва zdrave.bg. Той съдържа много малко калории, наситени мазнини и холестерол. Освен това има ниско съдържание на натрий и е богат източник на много витамини - А, С, В6 и К, тиамин (витамин В1), ниацин (витамин В3) и фолиева киселина, както и на минералите желязо, калций, фосфат, магнезий, мед, калий и манган.Не на последно място доматеният сок е богат на фибри, а по-голямата част от калориите му идват от естествено съдържащи се в него захари. Ако пием дори само по една чаша доматен сок на ден, това ще ни помогне да се предпазим от множество сериозни болестотворни процеси и да се възползваме от много и различни ползи за здравето ни.

Антиоксиданти

Доматите са богат източник на антиоксиданти. Те помагат на тялото да се прочисти от свободните радикали, които причиняват оксидация на тъканите, водеща до възпаления и потенциален риск от развитие на сериозни и хронични заболявания. Антиоксидантите, според общоприетото схващане, ни помагат да забавим и ефектите на стареенето.

Доматите намаляват риска от рак

Доматите са изключително богат източник на ликопен. Всъщност именно на него се дължи наситеният им червен цвят. Научни изследвания са доказали, че ликопенът е ефективен в превенцията на много видове рак, най-вече при този на гърдата, простатата, белите дробове, панкреаса и колоректален рак.

Доматеният сок стимулира имунитета

Като богат източник на витамини С и А, доматеният сок стимулира имунната система. Установено е, че хората, които пият по чаша доматен сок на ден, се разболяват по-рядко от грип или настинки. Същите витамини помагат и за предпазването от инфекции и възпаления.Понижава лошия холестерол

Лошият (LDL) холестерол в кръвта се натрупва при консумацията на храни с високо съдържание на холестерол и представлява мастни плаки по стените на артериите. В резултат на това сърцето трябва да работи много по-усилено, за да изпомпа кръвта през тези артерии, което от своя страна води до високо кръвно налягане. Евентуално тези мастни плаки могат да се отделят и да преминат с кръвта през артериите, което да доведе до удар или сърдечна недостатъчност. Доматите съдържат фибри и ниацин, които помагат за разрушаването на плаките, натрупани в кръвоносните съдове.

Доматите намаляват риска от сърдечни заболявания

Вещество в кръвта, наречено хомоцистеин, уврежда стените на кръвоносните съдове и води до сърдечни заболявания. Доматите съдържат витамин В6, който активно разрушава хомоцистеина до основни молекули, които са безвредни за тялото.

Предпазва от макулна дегенерация


Ранни научни изследвания доказват, че доматите могат да ни предпазят и от развитие на макулна дегенерация – състояние, което с удължаване на средната продължителност на живот става все по-разпространено при застаряващото население и води до слепота.Предпазва от констипация

Доматите са натурално богати на фибри. Консумацията на фибри помага да се предпазим от забавяне работата на червата. Фибрите също така пречистват храносмилателната система от токсини. Доматеният сок може да има лаксативен ефект и да ни предпази от подуване.

Предпазва от стомашни и мускулни спазми

Когато на тялото му липсва калий, могат да се появят стомашни или мускулни спазми. Доматите са богат източник на калий, което помага да се предпазим от крампите.

Доматите и лечението на диабета

Доматите често се препоръчват от лекарите на диабетиците, тъй като помагат за стабилизирането на нивото на кръвната захар.

Доматеният сок е много здравословна алтернатива, когато сме жадни. Доматите могат да се намерят във всевъзможни нюанси и под различни имена, но всички те ще ни осигурят приблизително същото хранително съдържание и същите ползи за здравето. Няколко домата към ежедневната си диета ще я направят по-здравословна и ще ни предпазят от редица сериозни заболявания.Добави коментар