Ползи и вреди от сливите

3845
Ползи и вреди от сливите

Има някои противопоказания, за които си струва да знаете

През август започва сезонът на сливите. Знаете ли какви са ползите и вредите от този плод?

Днес ще поговорим именно на тази тема. За ваше знание в света съществуват около 2000 сорта сливи. Те се различават по своята форма, цвят и вкус.

Основното полезно свойство на този плод е, че прочиства червата и нормализира работата на стомашно-чревния тракт. Той възбужда апетита и засилва перисталтиката на червата. Сливата е полезна при атеросклероза, намалява отлаганията на холестерола по стените на кръвоносните съдове. Освен това представлява силно обезводняващо средство, способно да прочиства бъбреците.

Сливата е богата на минерали, витамини и други важни за оптималната работа на тялото вещества. Тя съдържа протеини, въглехидрати, фибри, органични киселини, калий, калций, натрий, фосфор, магнезий, хром, цинк, йод, манган, мед, провитамин А, витамини В1, В2, В6, РР, С и Е.

Особено много в сливите има витамин Р и вещества с Р-витаминно действие, които спомагат за понижаване на кръвното налягане.

Освен това консумацията на този плод спомага за укрепване на стените на кръвоносните съдове.

В състава на сливата има още уникални вещества, които елиминират риска от образуване на тромби.

Вредата от сливите

Те може да са опасни за здравето на диабетиците, тъй като съдържат немалко захар. Не е желателно да бъдат консумирани от хора с ревматизъм, подагра и камъни в бъбреците.

С голямо внимание трябва да подхождат и малките деца. Тези плодове са способни да провокират у тях метеоризъм и стомашни разстройства.

Калоричност на плода: В100 грама сливи се съдържат около 46 калории.
 Добави коментар