Полезното пуешко

124
Полезното пуешко

Идеално за децата и талията

Пуйката е задължителна на трапезата ни като че ли само на Коледа. И то по западна традиция. А месото на тази птица е едно от най-полезните и заслужава да го консумираме по-често. То се нарежда до яйцата и рибата на хранителната пирамида.

Много богато е на витамини от групата В, както и на желязо, цинк, фосфор и селен. Сред месата то е с най-ниско съдържание на мазнини, което го прави идеално за диетичното меню. Освен това се усвоява изключително лесно от организма. Което пък го прави много препоръчително за детското меню. Вижте как да го направите и най-вкусното.

Зелена салата с пуешко
Продукти:
1 маруля, 300 гр пуешко филе, лимонов сок от два лимона, 2 с.л. бяло вино, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. оцет, 1 ч.л. мед, 2 щипки сол, 2 филии стар хляб, 2 скилидки чесън, половин кафена чаша зехтин
Начин на приготвяне: Пригответе дресинга за салатата, като в купа разбъркате лимоновия сок, бялото вино, оцета, зехтина и меда. Подправете на вкус със сол. Крутоните се приготвят, като зехтинът се разбърква с пресованата скилидка чесън. Намазват се филиите хляб с приготвената смес. После се нарязват на кубчета и се подсушават във фурната за 10 минути на 180-200 градуса или докато крутоните придобият леко златисто-кафяв цвят. Нарежете пуешкото филе на средно големи тънки филийки и накъсайте марулята в голяма купа. Смесете я с месото, подправете с дресинга, прибавете и крутоните.

Супа от пуешко и сметана
Продукти:
500 гр пуешко месо, 1 глава лук, 2 моркова, 2 картофа, 1 зелена чушка, 1 с.л. сол, 1 шепа фиде, 1 жълтък, 100 мл сметана, чубрица, олио
Начин на приготвяне: В тенджера с 2 л вода се поставя месото. След като се свари, то се изважда и нарязва на малки парченца. Нарязват се лукът, морковите, картофите и чушките на кубчета. Зеленчуците се прибавят в бульона заедно със солта, добавя се и месото. След като се сварят и зеленчуците, се добавя и фидето. Прави се застройка от сметаната и жълтъка. Накрая се прибавя и чубрицата.



Пица с пуешко
Продукти:
250 гр тесто, кетчуп, 50 гр кашкавал, 2 кисели краставички, 10 маслини, 100 гр пуешко, 30 гр сирене, чубрица
Начин на приготвяне: Тестото се разстила в тавата, върху него се намазва кетчуп. Нарязаните продукти се подреждат и най-отгоре се настъргва сирене и се поръсва с чубрица. Пече се в загрята фурна.

Печено пуешко бутче
Продукти:
1 пуешко бутче, 2 ч.ч. бяло вино, 1/2 ч.ч. водка, 1 лимон, 1 1/2 ч.ч. ориз, 50 гр пуешко дробче, 50 гр пуешка воденичка, 1 глава лук, сол, босилек, черен пипер, 2 с.л. олио, 4 к.ч. вода
Начин на приготвяне: Пуешкото бутче се посолява и залива с виното, сока от лимона и водката. Оставя се да престои 2 часа на студено. Отцежда се, увива се в готварско фолио и се пече половин час на силна фурна. След това се сваля фолиото и бутчето се допича, докато добие хрупкава коричка. Пуешките дреболийки се бланшират в подсолена вода, нарязват се на дребно и се задушават в олиото, заедно със ситно нарязания лук и малко сол. Налива се вода и се варят, докато омекнат и течността се изпари. Добавя се оризът. Налива се вода, слагат се останалите подправки и сместа се оставя на тих огън под капак, докато оризът поеме цялата течност.

Посетете и нашата страница във Фейсбук



Добави коментар