Полезният хляб

136
Полезният хляб

Защо е незаменим на трапезата ни?

Хлябът заема особено място в храненето, особено на българина. Той притежава уникално рядкото за хранителните продукти свойство – никога не омръзва, поради което можем да го употребяваме всеки ден. И ние, българите, не сме единствените.

Хлябът е изключително важен и достъпен източник на ценни растителни белтъчини, които съдържат незаменими аминокиселини - метионин, лизин. Пшеничният хляб съдържа повече белтъчини, отколкото ръжения (съответно 8.6 % към 5.6%).

Особено голямо е съдържанието на въглехидрати в хляба, но затова пък мазнините са твърде малко, пише woman.bg. Хлябът е добър източник на витамини от група В и е всекидневният ни източник на растителна целулоза и минерални вещества - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо.

Хлябът е високо калоричен продукт. В 100 г ръжен хляб, например, се съдържат 190 ккал, а в 100 грама пшеничен – 233 ккал.



Трудно може да се отговори еднозначно на въпроса за всекидневното количество хляб, което човек трябва да приема. При разнообразно хранене, което включва продукти от растителен и животински произход, е напълно достатъчно всеки ден да се изяждат около 300-400 г хляб.

За пълните хора и страдащите от определени заболявания тази норма трябва да се намали до 100-150 грама. Спорен е и въпросът за това кой хляб е по-полезен: ръженият или пшеничният.

Ръжен хляб е препоръчително да употребяват хората, които са склонни към пълнеене, тъй като той е по-малко калоричен. Но пък той не се препоръчва при язва на стомаха и дванадесетопръстника или хроничен гастрит с повишена киселинност.

Днес се предлагат различни диетични видове хляб, които са подходящи за хора, страдащи от запек, атеросклероза, хипертония, гастрит и някои заболявания на бъбреците и сърдечно-съдовата система.

Някои хора, в стремежа си да отслабнат, буквално изхвърлят хляба от своето меню. Това не е обосновано, защото преди такава драстична мярка има много други стъпки, които ще са по-ефективни Тези, които са склонни към пълнота, трябва първо да се откажат от бонбоните, пастите, тортите, сладкото. А след това да се ограничат до всекидневната употреба на 1-2 филийки хляб (за предпочитане ръжен).

За да се запазят хранителните и вкусовите качества на хляба, той трябва да се съхранява в полиетиленови торбички, поставени в кутиите за хляб. Те трябва де се сменят редовно или да се измиват и изсушават.

Хлябът трябва да се консумира пресен, за да са запазени неговите полезни свойства - на третия ден след производството му се влошават и неговите вкусови качества.

Няколко идеи какви вкусотии можете да сготвите със стар хляб.



Добави коментар